Hlavní obsah

Policie dopadla zloděje, kteří kvůli mědi kradli urny

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Policisté dopadli dvojici zlodějů, kteří kvůli mědi kradli urny na hřbitovech v Plzeňském kraji. Pachatelům za hanobení lidských ostatků a krádež nyní hrozí dva roky vězení. Právo o případu v úterý informoval policejní mluvčí Jan Koželuh.

Foto: MP Plzeň

Osm uren, které v listopadu našli strážníci u Vejprnického potoka v Plzni

Článek

„Jedná se o 48letého muže a 32letou ženu. Tito pachatelé mají na svědomí celkem sedm hřbitovů v Plzni, na severním Plzeňsku, Tachovsku a Rokycansku, kde podle aktuálních informací odcizili sedmdesát uren. Padesát sedm z nich už jsme zajistili. Je ale velký předpoklad, že poškozených bude více,“ uvedl Koželuh.

Případem se nyní intenzivně zabývají kriminalisté. Vše zatím ukazuje na to, že všechny krádeže uren, které byly v Plzeňském kraji oznámeny, má na svědomí právě zadržená dvojice.

Prodávali měď

Zloději podle Koželuha kradli urny kvůli mědi, kterou následně prodávali ve sběrnách. „Rozstříhají měděný obal a nechají pouze plastový fragment. Někdy při tom rozsypali i popel,“ popsal Koželuh.

Žádná sběrna v kraji až na jednu výjimku neměla problém měď z uren přijmout. Z jedné urny mohli zloději utržit okolo pěti set korun.

Policisty nyní čeká náročná práce s vyslýcháním poškozených. Dohledání zemřelých pro ně bude velice složité až nereálné. „Pokud není žádné označení v plastu, je to nedohledatelné. Samozřejmě se budeme snažit dělat maximum,“ uvedl Koželuh. Škodu policisté i nadále vyčíslují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám