Hlavní obsah

Psi, detektor kovu a zásahová jednotka. Policie pročesává okolí vily zavražděného Housky

Právo, Karel Otcovský
Chomutov
Aktualizováno

Zhruba osmatřicet hodin po nálezu těla zavražděného podnikatele a vlivného severočeského politika ČSSD Romana Housky před domem, kde žil společně s exhejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou, zpřístupnili ve středu dopoledne policisté ulici Kamenný vrch, kde k vraždě v pondělí došlo.

Policisté prohledávají okolí vilyVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Kriminalisté obcházejí okolní vily a ptají se jejich obyvatel, zda si před násilným činem, který otřásl čtvrtí, nevšimli něčeho podezřelého. Členové krajské zásahové jednotky zároveň hledali v okolí stopy pomocí detektoru kovu. Zapojili také speciálně vycvičené psy.

„Propátrávají širší okolí místa činu tak, aby byly zajištěny veškeré možné stopy, které by mohly vést k pachateli," popsal činnost policistů dozorující státní zástupce Vladimír Jan, jenž nepotvrdil neoficiální informace, že vyšetřovatelům zatím chybí vražedná zbraň.

V Chomutově byl zavražděn Roman Houska Video: Aleš Pelikán, Právo

Sousedé zavražděného Housky a jeho životní partnerky Vaňhové nechtěli tragédii jakkoli komentovat. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ odbyl novináře jeden z nich.

V minulosti byl obžalován

Vrah Romana Housku zastřelil několika ranami v pondělí odpoledne před domem, kde bydlel se svou partnerkou. Mrtvého Housku podle informací Práva našel majitel chomutovské stavební firmy Vlastimil Rindoš, který s ním měl v domě domluvenou schůzku. Tělo leželo před garáží a bylo přikryté celtou, policie však na místě nebyla, tělo tak musel přikrýt vrah.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vila s garáží, před kterou bylo nalezeno tělo zavražděného Housky.

Houskova partnerka, někdejší ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, byla v té době na zasedání městské rady. Z jednání odešla poté, co se o události dozvěděla. Někdo jí telefonoval, nebyla to ale policie.

Houska byl v minulosti obžalován z toho, že měl v 90. letech vydírat a vyhrožovat podnikatelům, kteří se účastnili dražeb budov, jež chtěl získat pro sebe. Protože se stíhání příliš vleklo, krajský soud je v roce 2005 zastavil.

Za „neodsouzeného vyděrače“ jej téhož roku označil jeho spolustraník Jan Piegl, který poukazoval na nejasný způsob, jakým Houska zbohatl v roce 1997 na prodeji pozemků pro chomutovský hypermarket Globus, a obvinil ho z rozkrádání krajského rozpočtu. Houska tehdy na Pieglovi vysoudil omluvu.

Houska, jenž působil také jako asistent sociálnědemokratického poslance Jaroslava Krákory, byl v ČSSD v Ústeckém kraji vlivnou osobou. V krajské organizaci strany patřil ke skupině, která vystupovala proti někdejšímu předsedovi Petru Bendovi.

Reklama

Související články

Motivem Houskovy vraždy mohlo být vydírání

Chomutovský podnikatel a člen ČSSD Roman Houska, který byl v pondělí večer zavražděn, se údajně chlubil tím, že má kompromitující materiály na vlivné lidi...

Výběr článků

Načítám