Hlavní obsah

Z Husitského muzea v Táboře někdo ukradl exponáty za desítky tisíc

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O exponáty za několik desítek tisíc korun připravil Husitské muzeum v Táboře neznámý zloděj. Jak Právu řekl ředitel muzea Jakub Smrčka, zmizela faksimile zakládací listiny Betlémské kaple z roku 1391 o velikosti 50x50 centimetrů a táborského rejstříku, tzv. trhové knihy, která má zavřená rozměr 30x11x3 centimetry. Zloděj ukradl i novodobou knižní publikaci Historie česká.

Foto: Husitské muzeum v Táboře

Faksimile zakládací listiny Betlémské kaple.

Článek

„I když zmíněné dokumenty nemají přímo historickou hodnotu, pro muzeum jde o významnou ztrátu. Šlo o dokumenty, které byly před několika desítkami let vyhotoveny na základě originálů ručně a jejich cenu odhaduji na několik desítek tisíc korun,“ konstatoval Smrčka.

Podotkl, že zmíněné dokumenty nyní delší dobu návštěvníci muzea asi neuvidí, neboť je třeba vyčkat, zda policie zloděje dopadne a ukradené listiny najde. Pokud ne, bude třeba nechat vyhotovit nové a to si vyžádá čas i peníze. „ Zatím jsme je nahradili jinými exponáty a snažíme se, aby návštěvníci nebyli ochuzeni,“ zdůraznil ředitel.

Po zloději už pátrají táborští kriminalisté. „Ke krádeži zřejmě došlo v sobotu 2. listopadu mezi 14. a 17. hodinou. Prosíme proto návštěvníky muzea, kteří v tu dobu expozici navštívili a všimli si nějakého podezřelého dění, případně pomohli určit přesný čas krádeže, aby kontaktovali táborské kriminalisty na telefonním čísle 974 238 100 či na lince 158,“ požádal o pomoc táborský policejní mluvčí Miroslav Doubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám