Hlavní obsah

Starosta Lipna nad Vltavou měl způsobit škodu 120 miliónů podpisem nevýhodných smluv

Právo, Pavel Orholz
Český Krumlov

Okresní soud v Českém Krumlově začal ve středu projednávat kauzu starosty Lipna nad Vltavou Zdeňka Zídka (nez.). Obžaloba ho viní z toho, že v letech 2005 až 2007 uzavřel nevýhodné smlouvy o prodeji pozemků v katastru obce. Té prý způsobil škodu až za 120 miliónů korun.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Starosta Zdeněk Zídek před Okresním soudem v Českém Krumlově.

Článek

Zídek se hájí tím, že obec z prodeje jednoznačně profitovala na cestovním ruchu i infrastruktuře. Za trestné činy porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele mu hrozí až deset let vězení.

Ve středu začal Zídek obhajovací řečí, která trvala hodinu a mapovala celou jeho dvacetiletou kariéru starosty v Lipně nad Vltavou. Popisoval, jak se ze zanedbané lokality stalo jedno z nejnavštěvovanějších míst na jihu Čech.

„Jedinou cestou, jak mohla obec pozemky získat, bylo odkoupení restitučních pohledávek. Také proto jsme museli hledat investora. To se nám nakonec podařilo, i když se přihlásila pouze jediná firma,“ upozornil Zídek s tím, že díky koupi restitučních pohledávek a následnému prodeji pozemků získala obec další rozvoj v přístupu k jezeru po celém břehu a také vybudování cyklostezky.

Zídek dále zmínil, že v roce 1993, když přebíral úřad, byl majetek obce 23 miliónů korun a v roce 2012 to bylo 480 miliónů, v Lipně nad Vltavou proinvestovaly firmy už tři miliardy korun a zaměstnávají v sezóně stovky lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám