Hlavní obsah

Cítím se nevinen, důkazy jsou zfalšované, tvrdí obžalovaný z pokusu o vraždu

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

„Cítím se naprosto nevinen. Od počátku trvám na tom, že jsem se skutku nedopustil.“ S těmito slovy předstoupil v pondělí Lukáš Nečesaný (21) před senát Krajského soudu v Hradci Králové. Je obžalovaný z pokusu o vraždu třiapadesátileté ženy v kadeřnictví, který se odehrál letos v únoru v Hořicích v Podkrkonoší.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Lukáš Nečesaný u hradeckého soudu

Článek

Přepadnout ji měl kvůli penězům. Jeden z hlavních důkazů hovořících proti němu, pachové stopy na vypínači a kadeřnickém křesle, je ale podle něho zfalšován policií.

Poklid Hořic rozvířilo přepadení místního kadeřnictví letos 21. února kolem páté hodiny odpoledne. „Pachatel poškozenou napadl nejméně šesti opakovanými údery rozpůleným polenem do hlavy a tím jí způsobil mnohočetná poranění hlavy, včetně zhmoždění a krvácení do mozku. Poranění vedla k bezprostřednímu ohrožení života poškozené,“ stojí mimo jiné v obžalobě. Ke smrti ženy nedošlo jen náhodou, neboť ji zraněnou našel její syn a přivolal lékařskou pomoc.

„Obžalovaný místo svého jednání prohledal, odcizil peněženku poškozené, v níž se nacházely osobní doklady, finanční hotovost a tržba kadeřnictví v celkové částce nejméně 10 tisíc korun,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

V kadeřnictví byl prý 15 vteřin 

Podle obžaloby měl být pachatelem právě Lukáš Nečesaný z Liberce. V Hořicích žil u své babičky a studoval tam střední školu. Obžalovaný nepopírá, že v inkriminovanou dobu v provozovně kadeřnictví skutečně byl. „Strávil jsem tam ale maximálně 10 až 15 vteřin,“ tvrdí Nečesaný. Odmítá rovněž, že by se dostal dál než do chodbičky asi půl metru od vchodových dveří.

„Celý den jsem se učil, odpoledne jsem byl na doučování z angličtiny, kde jsem se připravoval na maturitu. Večer jsem měl jít na rande, proto jsem poprosil učitele, aby mne pustil dřív, abych se mohl předtím dát ostříhat,“ řekl Nečesaný u soudu. Do kadeřnictví ale podle svých slov přišel těsně před pátou hodinou večer a kadeřnice mu řekla, že končí, ať přijde zítra. „Řekl jsem ano, že přijdu zítra, a odešel,“ doplnil.

Brutalita při zatýkání 

Rozpory ve své výpovědi u soudu a v přípravném líčení mladík vysvětluje brutalitou zadržení ze strany policie. „Nebyl jsem v pohodě, byl jsem psychicky na dně, proto jsem se nesprávně vyjádřil,“ řekl soudu. Vysvětlovat musel rovněž své dluhy u kamaráda či bývalé přítelkyně a přiznal i občasné užívání marihuany a experimenty s pervitinem. Nedostatkem peněz však prý netrpěl, denně dostával od babičky sto korun a další peníze od ní i od matky na mimořádná vydání.

„V rámci tohoto hlavního líčení budeme prokazovat nevinu našeho klienta,“ omezil se na strohý komentář advokát Nečesaného Vlastimil Rampula.

Hlavní líčení pokračuje v pondělí odpoledne výslechy svědků, včetně samotné poškozené, která požádala, aby před soud mohla předstoupit v nepřítomnosti obžalovaného. Pokračování je nařízeno na 11. a 12. listopadu. V případě odsouzení Nečesanému hrozí trest vězení 15 až 20 let nebo trest výjimečný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám