Hlavní obsah

Swooping připravil v ČR o život čtyři parašutisty během tří měsíců

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Čtyři zmařené životy. Taková je tříměsíční bilance seskoků českých parašutistů soutěžících o to, kdo před přistáním škrtne o zem v co nejvyšší rychlosti. Poslední obětí této oficiální disciplíny zvané swooping (vrhání se dolů) se v úterý na letišti v Klatovech stal 42letý sportovec. Nezvládl finální manévr a tvrdě dopadl na zem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Krátce nato v nemocnici podlehl mnohočetným zraněním. Na nehodu už zareagoval Úřad civilního letectví, který s platností od středečního dne vydal zákaz provozování této disciplíny až do odvolání.

„Jak se to bude dál řešit, je velmi složitá otázka. Všichni čtyři parašutisté se v uvozovkách zabili podle předpisů. Byli rozskákaní, měli zkušenosti i správné padáky. Problém je v tom, že v této disciplíně se žádná chyba prostě neodpouští. Oni tu chybu udělali,“ řekl Právu vedoucí letového oddělení Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod Josef Bejdák. Podle něho se jedná vlastně o střemhlavý let s rychlým přistáním.

Rychlá reakce

„Parašutista vyskočí z letadla a klouže padákem až do výšky 250 metrů, kdy určitým manévrem zrychlí ze 40kilometrové až na 150kilometrovou rychlost, ve které proletí těsně nad zemí, dotkne se jí a pak to musí ve správný okamžik vybrat nahoru. Když zareaguje pozdě a zem přijde dřív, než čeká, už to nestačí vymanévrovat,“ vysvětlil Bejdák.

BEZ KOMENTÁŘE: Smyslem swoopingu je při seskoku s padákem v co nejvyšší rychlosti škrtnout o zem

Při soutěži se hodnotí maximální rychlost, délka doletu a přesnosti přistání. Vše podstatné se odehrává v minimální výšce nad zemí a ve zcela mimořádných rychlostech.

Soutěžní zóny jsou proto často vyznačeny nad vodní hladinou.

Byli zkušení, stačila ale jediná chyba

„Byli to zkušení parašutisté. Věděli, co mají dělat. Prostě udělali chybu, stejně tak jako se zabijí závodníci na motorkách. Při takovém seskoku musí být člověk na sto procent soustředěný. I ta sebemenší chybička při finálním manévru má fatální následky,“ reagoval jeden z parašutistů, který ve swoopingu závodí. Přiznal, že tahle disciplína není pro všechny a zvládnou ji skutečně jen ti nejlepší.

„K talentu a odvaze je nutný i dlouhodobý trénink. Ročně jsou to stovky seskoků, kterými se postupně dá propracovat až k samotné soutěži. To je skutečně adrenalinová záležitost,“ doplnil parašutista.

Úterní smrt parašutisty už šetří policie. „Musíme prověřit všechny okolnosti, zejména pak, jestli nedošlo k cizímu zavinění nebo zda například nebyl vadný padák. Pokud nic takového nezjistíme, případ odložíme,“ uvedl klatovský policejní šéf Jan Myslivec.

Swooping

Extrémní forma přistávání s padákem zvaná též Canopy Piloting spočívající ve střemhlavém vrhání se dolů a následném plachtění nad vodní hladinou a kontaktu se zemí na souši v přesně vymezeném prostoru.

Protože se takové přistání odehrává ve vyšších rychlostech, často kolem 100 km/h, je podstatně nebezpečnější než běžné přistání s padákem.

Ve swoopingu se hodnotí tři kategorie:

1. rychlost průletu mezi dvěma branami

2. přesnost přistání ve vyznačeném prostoru

3. vzdálenost letu nad vyznačenou drahou

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám