Hlavní obsah

Proces s inženýry kvůli pádu mostu ve Studénce pokračuje. Po dvou letech

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín
Aktualizováno

Hlavní líčení v kauze jednoho z největších železničních neštěstí v novodobých dějinách pokračuje od pondělka před Okresním soudem v Novém Jičíně. Po téměř dvouleté přestávce se soudce začal zabývat případem deseti mužů, které policie označila za viníky pádu mostu před mezinárodní rychlík Comenius ve Studénce z 8. srpna 2008.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaní před soudní síní.

Článek

Proces bude v následujících dvou týdnech pokračovat předkládáním zpracovaných znaleckých posudků a výslechy znalců. Poté bude hlavní líčení odročeno, zřejmě opět na několik měsíců, protože bude nutné čekat na další posudky.

Naplňuje se tak prognóza, podle které hlavní líčení nebude klasický kriminální proces, ale válka znaleckých posudků. Zatímco pondělí mělo spíše rekapitulační charakter a trvalo asi půlhodinku, od úterka budou dva týdny vypovídat znalci. Na většinu z nich si soud vyčlenil dva dny.

Foto: Aleš Honus, Právo

Podle advokáta firmy Bögl a Krýsl Radka Ondruše je nyní zcela jasné, že soud si bude muset nechat zpracovat celou řadu revizních znaleckých posudků. „Posudky, které již byly zpracovány a které máme k dispozici, se v řadě věcí velmi liší. Takže vypracování revizních posudků bude naprosto nutné,“ tvrdí Ondruš.

Osloveni budou zřejmě zahraniční znalci

V této souvislosti upozorňuje na to, že soud bude mít obrovský problém sehnat znalce, který bude moci revizní posudek zpracovat. „V některých specializacích už byli osloveni všichni tuzemští znalci a jiní nejsou k dispozici. Soudu proto zřejmě nezbude nic jiného než se obrátit na znalce ze zahraničí,“ řekl Ondruš. Z dosavadní praxe si sice podle svých slov nevybavuje kauzu, ve které by se soud obracel na znalce do zahraničí, zákony ale podle něj takovou možnost nevylučují.

Foto: Pavel Karban, Právo

Vinu za tragédii, od které v srpnu uplynulo již dlouhých pět let, nese podle závěrů policie deset obžalovaných, převážně pracovníci firem ODS – Dopravní stavby Ostrava a Bögl a Krýsl. Případem se novojičínský soud začal zabývat před třemi lety a podle zainteresovaných bude pravomocný rozsudek otázkou ještě několika let.

Pozůstalí v odsouzení nevěří 

Naposledy se obžalovaní u soudu sešli v listopadu roku 2011, poté byl proces odročen na neurčito. To, jak se případ táhne, připadá neúnosné především lidem, kteří ve Studénce přišli o své blízké, byli zde těžce zraněni anebo sice vyvázli bez zranění, přesto si z události dosud nesou traumata.

„Stále více mám pocit, že celá věc vyšumí do ztracena,“ řekla Právu před časem Naděžda Tomčíková, předsedkyně občanského sdružení Comenius 2008, které vzniklo za účelem vybudování pietního místa v těsném sousedství mostu. Víra v to, že za osm zmařených lidských životů bude někdo potrestán, se podle ní ztrácí i u příbuzných osmi obětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám