Hlavní obsah

Stovkám lidí naslibovali půjčky, škoda přesahuje 16 miliónů

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Přes tisícovku poškozených a škodu přesahující 16 miliónů korun. To mají podle vyšetřovatelů na svědomí společnosti, které poskytují spotřebitelské úvěry. Z podvodu kriminalisté vůbec poprvé obvinili nejen fyzické, ale i právnickou osobu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kriminalisté Dušan Janča (vpravo) a Rostislav Šenk vyslechli přes 2000 podvedených zájemců o rychlou půjčku. Ti své zálohy za její zřízení už zřejmě nikdy neuvidí.

Článek

Společnosti Wüstenrolt Group a Golden Prize Company, z nichž první se zjevně ne  náhodou jmenuje velmi podobně jako jiná velmi známá firma, se prezentovaly jako bezproblémové, seriózní společnosti zabývající se spotřebitelským financováním, hypotékami a půjčkami. Půjčky, které nabízely, byly ve výši od 30 000 do 5 miliónů korun.

„Dvě zmíněné společnosti, z nichž jedna navazovala na druhou, celkem okradly podle našich zjištění 2364 lidí o 16,5 miliónu korun. Ani jednomu z nich společnosti nevyřídily slibovanou půjčku a vždy je obraly o takzvanou vratnou zálohu, která byla součástí smlouvy,“ uvedl kriminalista Dušan Janča.

Zálohy se pohybovaly podle výše požadovaného úvěru od 3500 do 18 tisíc korun a podvodné smlouvy firmy sjednávaly už od roku 2010. Většina z okradených jsou lidé, kteří chtěli řešit rychlou půjčkou tíživou ekonomickou situaci, vždy se však dostali ještě do větších problémů.

Nenašla se ani koruna

Z podvodu, za který jim hrozí až deset let, byli obviněni dva muži z Brna. Za provizi, která se odvíjela od výše půjčky, pro ně na podvodných smlouvách pracovalo asi 80 lidí. Ani jednomu z nich se však nepodařilo prokázat, že by věděli o své účasti na podvodech. Podvodníci si i obě zmíněné firmy založili na bílé koně. Z ukradených peněz se nenašla ani koruna.

„Také tito lidé většinou řešili své finanční problémy a částka, kterou si směli strhnout z uvedené tzv. vratné zálohy při sepisování smlouvy, což byly peníze v hotovosti, pro ně byla jednoznačně motivační, o víc se nestarali,“ řekl kriminalista Rostislav Šenk. Zároveň však upozornil, že podobných společností, které lákají na rychlé půjčky bez sdělení výše příjmů je na trhu celá řada.

Varováním pro podvedené by však měl být fakt, že jednatelé chtěli vyplacení vratné zálohy vždy předem a v hotovosti. Vedle žalob na fyzické osoby byla nyní poprvé  žalována na jižní Moravě i právnická osoba – tedy firma Wüstenrolt Group, což v případě soudního rozhodnutí může znamenat, že bude definitivně tento název zlikvidován a ulehčí se tak jiné, řádně fungující společnosti, jejíž název podvodníci z Brna zneužili a až na malou změnu si jej přivlastnili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám