Hlavní obsah

Za podfuk s maturitou soud expolicistu nepotrestal

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Patrik Biskup

Plzeňský soud zprostil obžaloby expolicistu Karla Čadu (51) za to, že padělal maturitní vysvědčení, které předložil v roce 1996 při přijímacím řízení do služebního poměru jako doklad o středoškolském vzdělání a o několik let později použil falešné úřední lejstro k tomu, aby se dostal na vysokou školu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný Karel Čada (vpravo) u soudu

Článek

Podle předsedkyně senátu Lucie Bočkové není uvedené jednání trestným činem. Trestní stíhání v souvislosti s přijetím na vysokou školu se zastavuje s ohledem na promlčení. „Nelze vyčíslit škodu, kterou obžalovaný způsobil. Tím nemohla být naplněna skutková podstata trestného činu,“ uvedla soudkyně.

S nárokem na náhradu škody se k trestnímu řízení připojila Policie ČR a po Čadovi požadovala více než pět miliónů korun, které mu jako mzdu a další náležitosti vyplatila během patnáctileté služby.

Podle soudkyně je z důkazů jasné, že obžalovaný předložil padělané maturitní vysvědčení. „Práci odváděl v požadovaném rozsahu a kvalitě a za to dostával mzdu,“ vysvětlila ovšem soudkyně.

Obžaloba ze dvou trestných činů 

Čadu státní zástupce obžaloval z trestných činů podvodu, padělání a pozměňování veřejné listiny. Před soudem Čada odmítl vypovídat. „Nejsem si vědom, že bych něco provedl. Do té školy jsem chodil – jednalo se o dálkové studium,“ citovala soudkyně Čadovu výpověď z přípravného řízení.

Tvrdí, že studium mu na škole zprostředkoval člověk, se kterým se seznámil v pražské vojenské nemocnici, kde se léčil. „Tak jsem mu asi naletěl stejně jako ti ostatní, co tam se mnou do té školy chodili,“ pokračovala soudkyně ve čtení z jeho dřívější výpovědi.

Ze spisu je také zřejmé, že Čada navštěvoval dálkové studium na střední škole v Rokycanech. „Kvůli neomluveným absencím u zkoušek byl ze studia vyloučen,“ konstatuje ve své zprávě vedení školy.

Policii opustil na vlastní žádost

Čada nastoupil k policii už v roce 1991 a o dva roky později odešel do civilu. Znovu se pak vrátil v roce 1996. Se žádostí o přijetí tehdy předložil notářsky ověřenou kopii maturitního vysvědčení, podle které ukončil středoškolské vzdělání na gymnáziu v Podbořanech.

Vypracoval se na pozici nižšího velitele zásahové jednotky a později zastával místo spojené s agendou zbraní.

Do civilu odešel na vlastní žádost v roce 2011, kdy už měl nárok na výsluhový příspěvek. „Asi čtrnáct dní před tím, než ukončil služební poměr, jsme obdrželi anonymní udání. Protože šlo o vážné obvinění, jeli jsme se prověřit do školy, ze které měl maturitní vysvědčení. Tam nám sdělili, že jde o padělek a že takový člověk tam nikdy nestudoval,“ řekl už dříve plzeňský krajský policejní ředitel Jaromír Kníže.

Záležitosti pak předal Generální inspekci bezpečnostních sborů, která zahájila vyšetřování.

Reklama

Výběr článků

Načítám