Hlavní obsah

Rozárka od bezdomovců dostane nejspíš náhradní rodinu

Právo, Radek Plavecký

O osudu teprve dvouleté Rozárky, kterou dal její otec hlídat pražským bezdomovcům, začal rozhodovat mladoboleslavský soud. Ten na konci minulého týdne dostal podnět od sociálních pracovníků a případ si převzal.

Foto: Prima FTV

Otec, který opustil svou dceru.

Článek

„Dostali jsme návrh na zahájení řízení, aby dítě bylo svěřeno do pěstounské péče,“ potvrdila v pondělí Právu mluvčí soudu v Mladé Boleslavi Kateřina Stará.

Rozhodování soudu v těchto případech není veřejné. Rodiče děvčátka mají trvalé bydliště na Mladoboleslavsku. Příliš se tu ale nezdržovali, většinu života trávili v Praze. Kvůli drogám a s nimi spojeným trestným činům skončila matka dítěte ve vězení a dvouletá holčička zůstala s otcem.

Předběžným opatřením soudu v Praze byla rodičům odebrána.
Mluvčí soudu v Mladé Boleslavi Kateřina Stará

Ten má podle příbuzných sice dítě rád, ale nejspíš také kvůli drogám není příliš schopen se o ně postarat. To se potvrdilo uprostřed léta, kdy Rozárku předal v centru Prahy do „péče“ skupině bezdomovců. Bezprizorní dítě pak našla policie, která začala pátrat po rodičích.

Nakonec se přihlásili příbuzní, kteří svou vnučku poznali v médiích. Sami si ji ale převzít nehodlají. „O dítě už je nyní postaráno, předběžným opatřením soudu v Praze byla rodičům odebrána,“ uvedla Stará.

Rozárka nyní zůstává v dětském domově, kde bude čekat na další rozhodnutí soudu.

Rozhodnutí padne za dva až tři měsíce

„Soudce si teprve převzal celý materiál a nyní bude hodnotit shromážděné důkazy, posudky a poznatky. Rozhodnutí o případné pěstounské péči by mohlo padnout zhruba za dva až tři měsíce,“ doplnila mluvčí soudu.

Pěstounská péče by pro dítě znamenala možnost vyrůstat v obvyklém prostředí náhradní rodiny. Na rozdíl od adopce ale bývají zachovány vazby na původní biologické rodiče, kteří mají stále rodičovskou odpovědnost, vyživovací povinnost i právo na styk s dítětem. To například znamená, že by si matka Rozárky po návratu z vězení mohla děvče vzít opět k sobě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám