Hlavní obsah

Nahrál na internet přes milión skladeb a filmů, soud mu potvrdil podmínku

Právo, pko
Brno

Stahování filmů a hudebních skladeb z internetu je trnem v oku velkých nahrávacích společností a filmových studií, proti kterým stojí zastánci svobodného internetu. Někteří lidé nahrávající na web data skončí nakonec před soudem, jako se to stalo muži z Prostějovska, který na několik internetových portálů nahrál těžko uvěřitelných více než 1,2 miliónu písní a filmů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ani to mu ale nestačilo a ještě si k tomu přibral e-shop, kde prodával trička či drobnosti s citáty a obrázky hrdinů populárních seriálů a skladeb, aniž by na to měl licenci. Jeho vášeň ho nakonec stála podmínku, kterou mu potvrdil Nejvyšší soud (NS).

Muž se ve svém dovolání bránil tím, že jeho jednání není natolik společensky škodlivé, aby na něj bylo potřeba reagovat trestním stíháním, namítal také, že provozování fanouškovských stránek a prodej k nim vázajícího se zboží, není trestným činem.

Chtěl se zbavit odpovědnosti

„Je zřejmé, že čin obviněného vybočil z rámce běžných soukromoprávních vztahů, a to zejména pokud jde o značné množství případů, kterých bylo celkem 1 207 503, v nichž zpřístupnil veřejnosti obsah chráněných audiovizuálních děl a zvukově obrazových záznamů. Tím obviněný zasáhl nositele chráněných autorských a souvisejících práv, takže bylo nezbytné reagovat na jeho jednání i prostředky trestněprávní represe,“ nereflektovali jeho námitky soudci NS v čele s Františkem Púry.

Soudci navíc upozornili na fakt, že muže ještě před soudním procesem varovala Česká protipirátská unie, aby se svými aktivitami skončil, muž místo toho ale jen na internetových diskuzích zjišťoval, jak se vyhnout odpovědnosti za své konání.

Dotčené filmové a hudební společnosti po muži ještě vymáhaly odškodné, soudy je ale odkázaly na občanskoprávní řízení. NS si také na závěr neodpustil poznámku, že ochrana duševního vlastnictví se zatím v tuzemsku poněkud bagatelizuje a podceňuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám