Hlavní obsah

Policie obvinila bývalé i současné vedení magistrátu Frýdku-Místku

– Frýdek-Místek • Aktualizováno
Právo, Pavel Karban, Aleš Honus

Bývalé i současné radní Frýdku-Místku obvinila policie kvůli předraženým veřejným zakázkám. Na případ upozornila Česká televize, mezi obviněnými je i současný primátor Michal Pobucký (ČSSD) či bývalá primátorka a senátorka Eva Richtrová (ČSSD).

Článek

Obvinění se má týkat šesti předražených veřejných zakázek na čištění příkopů u cest po povodních v roce 2010. Každá zakázka byla v hodnotě miliónů korun. Radní jsou obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku.

Policie informovala, že kriminalisté vyhotovili usnesení o zahájení trestního stíhání třinácti osob. „Jedná se o skutky z let 2010 až 2012, kdy ze zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a zločinu porušení povinnosti při správě cizího majetku jsou podezřelými či obviněnými osoby jednající za orgán města Frýdek-Místek,” informovala mluvčí policie Soňa Štětínská.

Trestná činnost podle policie spočívala v tom, že osoby nejednaly v souladu s řádným hospodařením v oblasti veřejných zakázek na území města Frýdek-Místek. „Prozatím je škoda, která měla městu vzniknout, stanovena na sedm miliónů korun,“ doplnila.

Richtrová Právu potvrdila, že o obvinění ví, ale ještě si ho nepřevzala. Primátor Pobucký odpoledne na brífinku uvedl, že městu žádná škoda vzniknout nemohla a nedošlo ani k porušení zákona. Policie se podle něj zajímá o šest zakázek. Primátor se pozastavil i nad tím, že se celá kauza neúměrně vleče.

”Nevím, z čeho jsem obviněná, usuzuju jen na základě toho, co po mně chtěla policie při podání vysvětlení někdy v květnu. To se ale táhne už od loňského srpna,“ prozradila a dodala, že neví, na základě čeho začala policie zakázky šetřit.

Richtrová sama požádá o vydání

Protože má jako senátorka imunitu, musela by policie požádat Senát o její vydání. „Pokud k tomu dojde, nejen že s tím budu souhlasit, ale sama požádám o vydání. A kdyby chtěl někdo pozastavit mé členství v sociální demokracii? Nemám s tím problém,“ řekla Richtrová.

Frýdecko-místecký magistrát čelí přitom už korupční kauze, která vyplula na povrch loni v dubnu. Je v ní zatím stíháno více než 20 osob včetně primátora Pobuckého. Mezi stíhanými je také ředitel městské policie Milan Sněhota, šéfové některých odborů magistrátu a zástupci firem, které spolupracují s radnicí.

Obvinění se týká například manipulace s veřejnými zakázkami či nestandardního vyřizování dopravních přestupků. Státní zástupce Ladislav Hradil už dříve Právu řekl, že počet obviněných nemusí být konečný.

Reklama

Výběr článků

Načítám