Hlavní obsah

Vrah Malhockých je po třech letech na svobodě, pozůstalým to nikdo neřekl

Právo, har

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jan Heidinger, jenž před třemi lety zastřelil v Českých Budějovicích svou matku a nevlastního otce, již nepobývá v pražské bohnické psychiatrické léčebně. Obvodní soud pro Prahu 8 v dubnu rozhodl, že se forma léčby muže, jenž trpí schizofrenií, mění z ústavní na ambulantní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Heidinger před soudem.

Článek

V úterý to uvedl Deník s odkazem na soudce Miloslava Sládka. Rozhodnutí je pravomocné.

Syn obětí Mikuláš Malhocký se pro Deník podivil, že jej o vývoji nikdo neinformoval. Ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Martin Hollý však sdělil, že pro to nejsou jasně daná pravidla a záleží spíš na domluvě mezi pozůstalými a ošetřujícím lékařem.

K tragické události došlo krátce po půlnoci 11. února 2010 nedaleko centra Českých Budějovic. Heidingerovou rukou tehdy zemřeli manželé Malhočtí.

V rodině byla schizofrenie

Muž byl po svém dopadení v Německu sice obviněn z vraždy, stíhání pak ale státní zástupce zastavil. Znalci totiž došli k závěru, že byl Heidinger v době činu nepříčetný. Žalobce navrhoval umístit muže do detenčního ústavu, soudy mu ale uložily ochrannou ústavní léčbu.

O možné změně formy léčby rozhodoval soud již loni v srpnu. Dospěl k závěru, že muž ještě zůstane v ústavu. Primář bohnické ochranné léčby Jiří Švarc však tehdy uvedl, že léčba probíhá „velmi úspěšně“ a s dobrou prognózou.

Sám Heidinger v minulosti svou nemoc spojoval s tím, že jí trpěli jeho příbuzní z matčiny strany. Problémy se prý objevily již před osudným večerem, když například bezdůvodně napadl svého bratrance. Pobýval také asi měsíc na psychiatrii v Českých Budějovicích. O tom, že má schizofrenii, ale podle svých slov nevěděl. Nikdo mu o tom prý neřekl.

Selhání policie

V souvislosti s kauzou vyšlo najevo, že bylo možné smrti manželů Malhockých zabránit. Pochybila policie, kterou krátce před činem Pavel Malhocký upozornil, že syn jeho manželky ohrožuje členy rodiny zbraní.

Hlídka ale situaci podcenila a po krátké kontrole odjela. Heidinger pak manžele zastřelil. Dva policisté kvůli tomu dostali podmíněné tresty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám