Hlavní obsah

Motorkář se chytil do policejní sítě, jel téměř 200 km/h i se spolujezdkyní

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Silnici I/33 z Hradce Králové přes Náchod k hraničnímu přechodu v Bělovsi si někteří řidiči pletou se závodní dráhou. Dlouhodobě tristní stav vyprovokoval policisty k důrazné akci.

Motorkář ujížděl 188 km/hVideo: Policie ČR

 
Článek

Jen od začátku prázdnin do 28. července policisté během akce odhalili 1009 dopravních přestupků. Z více než třetiny je měli na svědomí cizinci. Potvrdilo se, že silnice patří k nejrizikovějším v kraji.

„Ne snad počtem smrtelných nehod, ale neukázněností řidičů,“ vysvětlil ředitel krajské policie Jan Švejdar, proč se cílem jejich měsíční dopravněbezpečnostní akce stala tato komunikace. Podílelo se na ní 342 policistů z Královéhradeckého, ale i Pardubického, Olomouckého a Jihomoravského kraje. Do ostré akce tak mohla být nasazena policejní auta z jiných regionů, které místní řidiči neznají.

Foto: Policie ČR

Motorkáři policisté naměřili 188 km/h

Rekordmanem v překročení povolené rychlosti byl 37letý řidič motocyklu Honda, který na obchvatu České Skalice předjížděl na plné čáře a se spolujezdkyní za zády se řítil rychlostí 188 kilometrů za hodinu. V obci smutně zabodoval 23letý řidič automobilu KIA, který projížděl Jaroměří a na tachometru měl 101 kilometrů za hodinu.

Nejhorší situace v pátek a v neděli

„Nejhůř je v pátek a v neděli večer. Zejména polské kamióny tu naprosto nedodržují rychlost,“ naznačil dlouhodobé problémy starosta Jaroměře Jiří Klepsa (bezp.). „Komunikace patří k nejzatíženějším v republice. V průměru tu denně projede v obou směrech kolem 20 tisíc osobních a dva tisíce nákladních aut,“ podpořil ho jeho kolega z Náchoda Jan Birke (ČSSD).

Foto: Policie ČR

Bezpečnostní akce z vrtulníku

„Řidiči 632krát překročili rychlost, 45 motoristů předjíždělo na zakázaných místech, deset pilo alkohol, dva byli pod vlivem drog,“ vyjmenoval Petr Dušek, vedoucí krajského odboru dopravní služby. Řidiči dostali 938 blokových pokut ve výši 595 tisíc korun, 71 přestupků putovalo ke správnímu řízení. Našlo se jedno odcizené vozidlo a policisté zadrželi dvě hledané osoby.

Připraveni byli i pracovníci úřadů

Republikový primát má měsíční akce policistů i v tom, že se dohodli na aktivní spolupráci s místní samosprávou. „Pracovníci odborů dopravy byli 24 hodin denně k dispozici. Na zatelefonování přijeli a ihned na místě ve správním řízení řešili přestupky,“ vysvětlil Birke.

Foto: Policie ČR

Bezpečnostní akce z vrtulníku

Policisté odmítají, že by nyní v dohledu nad I/33 zvolnili. „I když akce ještě čeká na vyhodnocení, známe už rizikové časy a už v srpnu i v září se sem vrátíme,“ slibuje náměstek krajského policejního ředitele Jan Pavelka. Navíc by se do jejich hledáčku měly dostat i další komunikace, například I/11, zejména v okolí Třebechovic pod Orebem.

Od 1. do 28. července šetřila policie ve sledovaném úseku 83 dopravních nehod, při kterých zemřel jeden cyklista, čtyři osoby byly zraněny těžce a 29 osob lehce. Pět účastníků těchto dopravních nehod bylo pod vlivem alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám