Hlavní obsah

Samková neuspěla s žalobou na matku muže posekaného mačetou

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Bývalá obhájkyně pětice Romů obžalovaných z tzv. mačetových útoků Klára Samková prohrála u krajského soudu v Liberci spor s Irenou Maškovou, matkou nejhůře zraněného při napadení obušky a mačetami v srpnu 2011 v restauraci Pivní pomoc v Novém Boru na Českolipsku.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Klára Samková (vlevo) u libereckého soudu

Článek

Samková se soudní cestou domáhala omluvy za výrok Maškové otištěný v článku vydaném v libereckém vydání MF Dnes, ve kterém se mimo jiné objevila citace Maškové o tom, že Samková se chce vrátit do politiky, a také, že učí Romy lhát účelněji.

Soud žalobu zamítl a Samková musí uhradit náklady řízení. Verdikt není zatím pravomocný.

„Soud hodnotil okolnosti, za jakých byl výrok paní Maškové učiněn. Paní Samková by měla unést takovou formou kritiky, která je možná v demokratické společnosti,“ řekl v odůvodnění rozhodnutí soudce Pavel Vacek.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Irena Mašková u libereckého soudu

„Jsem ráda. Dopadlo to dobře,“ řekla po vyhlášení rozsudku spokojeně Mašková a podotkla, že další úleva přijde v pondělí, kdy by měl u libereckého krajského soudu pravděpodobně padnout verdikt v případu mačetových útočníků.

Samková se odvolá

„V každém případě se odvolám. Zdůvodnění odpovídá veřejné náladě, což pro mě není akceptovatelné. Rozsudek je způsobilý k tomu předložení k Ústavnímu soudu ke komplexnímu posouzení,“ prohlásila Samková.

Soud se zabýval také tím, že Mašková použila výraz „Mám pocit“ a také už dříve upozornila, že citace v novinách neodpovídala úplně tomu, co řekla novináři. Autor článku Jan Šebelka to před měsícem u soudu potvrdil. „Z hovoru jsem vybral to podstatné, ale snažil jsem se o zachování významu toho, o čem jsme s Maškovou mluvili. Je možné, že jsem obsah trošičku zkrátil, zhutnil tak, aby to bylo útočnější, trochu jsem to přitvrdil,“ přiznal novinář a uvedl, že se Maškové už opakovaně omluvil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám