Hlavní obsah

Neprošli policisté testem poctivosti? Netrestejme je, zní od vrchních žalobců

Právo, Patrik Biskup

Za selhání při zkoušce spolehlivosti by neměli být příslušníci bezpečnostních sborů popotahováni před soudem. Podle názoru Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) nelze výsledek této zkoušky, která je založena na principu provokace, použít jako důkaz pro trestní řízení.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbeným typem zkoušky spolehlivosti bývá podstrčení údajně ztracené peněženky.

Článek

Žalobci se už dokonce obrátili na ministryni spravedlnosti, aby k Nejvyššímu soudu v Brně podala stížnost pro porušení zákona ve prospěch dvou policistů, kteří v minulosti testem poctivosti neprošli a byli za to pravomocně odsouzeni.

„Dojde-li při provádění zkoušky spolehlivosti k navození situace, v důsledku níž se zkoušená osoba rozhodne k protiprávnímu jednání, které předtím neměla v úmyslu konat a ani o něm neuvažovala, nemůže být takto provedená zkouška důkazem v trestním řízení,“ řekl Právu náměstek vrchní státní zástupkyně Adam Bašný.

Nesmí jít o provokaci

Jak upřesnil, v takovém případě není zkoušená osoba trestně odpovědná, neboť její jednání bylo záměrně vyvoláno nebo podníceno aktivním konáním toho, kdo zkoušku provádí. „Takto provedená zkouška nemůže být ani důvodem k zahájení úkonů trestního řízení či zahájení trestního stíhání,“ prohlásil Bašný.

Pokud jde o využitelnost výsledků zkoušky spolehlivosti, je podle Bašného podstatné, že jednání osoby, která zkoušku provádí, nesmí vyvolat ve zkoušeném úmysl spáchat protiprávní jednání. „Nesmí ho podněcovat k tomu, co by bez takového podnětu neučinil, tedy nesmí jít o provokaci,“ vysvětlil náměstek.

Zkoušku spolehlivosti využívá Generální inspekce bezpečnostních sborů v případech, kdy je podezření, že se policista, celník nebo příslušník vězeňské služby dopouští trestné činnosti. Pokud se takový nepoctivec do léčky chytí, zpravidla to pro něho znamená propuštění ze služebního poměru.

Inspektor si ponechal nastrčenou peněženku

Jedním z policistů, kterého za selhání při zkoušce spolehlivosti soud potrestal, byl inspektor z obvodního oddělení v Poběžovicích na Domažlicku Petr Svatoň. Ten si ponechal peněženku se třemi stovkami, kterou mu předala jako nalezenou věc agentka tehdejší policejní inspekce. Soudce Jan Švígler jeho jednání posoudil jako zločin zneužití pravomoci úřední osoby a odvolací soud toto rozhodnutí potvrdil.

„Musím říci, že se mi celá tahle akce inspekce vůbec nelíbila. Připomínalo mi to estébácké praktiky za minulého režimu. Ale na druhou stranu s ohledem na její výsledek mají takové zkoušky svůj význam a jsou bohužel zatím asi jediným legálním nástrojem k odhalení těchto nepoctivců, kteří by měli lidem pomáhat. Pro mne to byl důkaz získaný zákonným způsobem, jako je třeba výpověď svědka nebo listina. A byť se mi to nemusí líbit, tak je vidět, že to bylo odůvodněné,“ řekl Právu Švígler.

Reklama

Výběr článků

Načítám