Hlavní obsah

Soudní maratón skončil úspěchem obžaloby, ve vazbě je šest obviněných

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Přes 10 hodin rozhodoval soudce Okresního soudu v Ostravě o návrzích na vazbu sedmi obviněných v kauze kolem šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové, exposlanců Petra Tluchoře a Ivana Fuksy. Posledního obviněného, příslušníka Vojenského zpravodajství Jana Pohůnka, poslal soud do vazby zhruba půl hodiny před uplynutím zákonné lhůty.

Foto: Petr Josek, Reuters

Premiér Petr Nečas, v pozadí za ním šéfka jeho kanceláře Jana Nagyová

Článek

„Stejně jako u ostatních obviněných byl i u něj shledán důvod vazby koluzní, tedy že by mohl ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky, případně spoluobviněné nebo jinak mařit trestní řízení,“ řekl na adresu Pohůnka mluvčí Okresního soudu Ostrava Alexandr Dadam.

Dodal, že vojenský zpravodajec se jako jediný z obviněných vzdal stížnosti proti usnesení.

V průběhu dne rozhodoval soudce o osudu celkem sedmi obviněných. Šest z nich poslal do vazby, přičemž čtyři z nich si proti usnesení o vazbě podali stížnost a jeden si ponechal lhůtu.

Zatímco pětice mužů: Roman Boček, Ivan Fuksa, Petr Tluchoř, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek, a spolu s nimi Nagyová skončili ve vazbě, poslední ze sedmi obviněných, šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, bude stíhán na svobodě.

Rozhovor s právníkem Jany Nagyové Eduardem BrunouVideo: Pavel Karban, Právo

„Jmenovaný se opakovaně k vytýkanému jednání doznal, a i sám státní zástupce navrhl jeho propuštění. Právě s ohledem na tuto skutečnost,“ sdělil Dadam s tím, že šestice vazebně stíhaných osob bude umístěna ve vazebních věznicích v Ostravě, Olomouci a Brně. Údaje o tom, kde byl kdo umístěn, neměl.

Podle mluvčí okresního soudu absolvovali státní zástupci desetihodinový maratón bez přestávky a stejně tak i soudce, který o všech sedmi návrzích rozhodoval.

„Jedná se o poměrně netradiční a náročný výkon, protože se jedná o složitou a spisově i rozsáhlou trestní věc a týká se sedmi obviněných. Tím pádem vám běží jedna lhůta pro rozhodnutí o vazbě pro sedm lidí, a musíte se vlézt do 24 hodin. Trestní řád je neúprosný, pokud by to soudce nestihl, musel by rozhodnout o propuštění ze zadržení. V daném případě se vše stihlo, jak mělo,“ popsal Dadam.

JEDNA RAZIE, TŘI KAUZY

Razii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu předcházelo několikaměsíční vyšetřování, které svedlo dohromady tři různé kauzy, jejichž společným jmenovatelem je jedna z aktérek - vrchní ředitelka kanceláře premiéra Jana Nagyová.

KAUZA 1 - Grygárek, Janoušek, Rittig

Na začátku nynějšího zemětřesení stálo podezření, že tehdejší náměstek vrchního žalobce v Praze Libor Grygárek je napojen na pražské lobbisty Ivo Rittiga a Romana Janouška, vlivného člena místní ODS a rovněž lobbistu Tomáše Hrdličku i na někdejšího šéfa odboru městského investora v Praze z dob primátorství Pavla Béma (ODS) Jiřího Tomana.

Právě v kancelářích Janouška či Rittiga a zřejmě také bývalého žalobce a nyní advokáta Grygárka detektivové provedli v těchto dnech domovní prohlídky. Nikoho z nich dosud neobvinili. V případě obou lobbistů může být překážkou zřejmě fakt, že jsou nyní v zahraničí.

KAUZA 2 - Tluchoř, Fuksa, Šnajdr

Odposlechy či sledování lobbistů Rittiga a Janouška vedly k rozkrytí dalších jmen podezřelých včetně Nagyové, která s nimi měla být v kontaktu.

Detektivové došli k závěru, že prostřednictvím Nagyové Nečas nabídl lukrativní posty v polostátních firmách třem poslancům ODS výměnou za to, že složí mandáty a neshodí vládu při schvalování daňového balíčku. Poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa ze Sněmovny odešli, dva z nich pak získali vysoké posty, policie je obvinila kvůli korupci.

KAUZA 3 - Páleník, Kovanda

Z dalších odposlechů pak podle policie vyplynulo, že si Nagyová objednala u šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka i jeho nástupce Milana Kovandy sledování manželky premiéra Petra Nečase Radky. Její motivací mělo být dosažení rozvodu jeho manželství.

Ten potvrdil, že k soudu už dorazil návrh na vzetí do vazby i na dalšího exposlance ODS Marka Šnajdra. Soudce o něm bude rozhodovat v neděli po obědě.

Reklama

Související články

Vláda by podle Zemana měla skončit

Miloš Zeman v sobotu nepřímo řekl, že vláda premiéra Petra Nečase by měla skončit. Stalo se tak v Lidicích, kde se zúčastnil pietního aktu k 71. výročí...

Výběr článků

Načítám