Hlavní obsah

Vrah z Brna měl před policií náskok, na útěku ale dělal chyby

Právo, Miroslav Homola
Brno

Logická dedukce, rychlost a štěstí. Tyto tři účinné zbraně kriminalistů i tentokrát pomohly v případu, který patří poslední desítky hodin k nejsledovanějším v zemi. Zřejmě tou nejcennější informací pro vyšetřovatele byl fakt, že dvacetiletý Američan Kevin Dahlgren, podezřelý ze čtyřnásobné vraždy, počítal s tím, že se v dohledné době vrátí do USA.

Foto: Facebook

Kevin Dahlgren

Článek

Policie podle dostupných zjištění na tento fakt přišla až ve chvíli, kdy už byl podezřelý pachatel mimo republiku a směřoval na vídeňské letiště, ale ani to mu nepomohlo.

Po startu se sice mohl domnívat, že už případnému pronásledování unikl, ale to nebyla pravda. „Krátce poté jsme již věděli, že je na palubě letadla, což se ostatně potvrdilo i komunikací, kterou z jeho paluby vedl prostřednictvím internetu. V tu chvíli jsme již také měli v rukou mezinárodní zatykač a mimo evropských byli informováni i kolegové v USA,“ sdělil Právu jeden z kriminalistů.

Za zcela nesmyslné označil informace, které spekulovaly, že se z vraždy obviněný mladík internetovou korespondencí z paluby identifikoval, a díky tomu ho mohla policie bezpečně v jednom z letů „odhalit“. V takovém případě by totiž neměly mnohonásobné kontroly pasažérů prakticky žádný smysl.

Rychlý odjezd

Pachatel byl v České republice jen necelé tři týdny a byla pro něj víceméně cizí zemí. Zarážející je proto skutečnost, jak rychle po činu se dokázal přesunout ze severního předměstí Brna až do zhruba 150 kilometrů vzdáleného vídeňského letiště.

Údajně přitom ani neoplýval příliš penězi. A i když jízdenka autobusem na letiště Schwechat, odkud odletěl, stojí z Brna 180 korun, přece jen to není spoj, který by jezdil z Brna každou hodinu. Nabízí se tedy hrůzná myšlenka, že pachatel věděl, kdy z Brna odcestuje a mohl tedy při svém činu i následném útěku jednat zcela promyšleně.

Podle odborníků však ani takové promyšlené a možná i chladnokrevné jednání nevylučuje možnost duševní poruchy, byť se dá již předpokládat, že podezřelý pachatel při zabíjení rozhodně nejednal v afektu.

Policisté byli i celý pátek na místě činu. O události už byla vyrozuměna i sestra zavražděné ženy, která žije v Holandsku.

Dahlgren se narodil v kalifornském Palo Altu a žil v USA v rodině emigrantů. Policie ho viní, že ve středu večer postupně zavraždil v brněnské čtvrti Ivanovice svoji tetu, strýce a dva bratrance.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám