Hlavní obsah

Za kšefty s řidičáky stojí před soudem 23 lidí

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Sedm provozovatelů pražských autoškol a šestnáct zkušebních komisařů z pražského magistrátu vyslechlo ve středu před Obvodním soudem pro Prahu 6 obžalobu z uplácení, přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V letech 2010 a 2011 měli za úplatky organizovat bezproblémové složení zkoušek pro získání řidičského průkazu, a to nejen u motocyklů či osobních aut, ale třeba i autobusů.

Proces s celkem 23 obžalovanými začal až na druhý pokus, v dubnu se kvůli absencím některých účastníků a problémům s doručenkami hlavní líčení odročovalo ještě před vznesením obžaloby.

Tu přednesla státní zástupkyně Pavla Píšová až na středečním jednání. Sedm provozovatelů autoškol viní z podplácení spáchaného ve spolupachatelství, šestnáct zkušebních komisařů z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí jim tak tresty od dvou do pěti let vězení.

Žaloba popisuje osmnáct případů, při nichž mělo u zkoušek k uplácení docházet. Úplatky se pohybovaly od dvou do zhruba 30 tisíc korun, přičemž žáků, jejichž testy vyplnil někdo jiný nebo jim s absolvováním testu pomáhal, bylo zpravidla víc.

Většina obžalovaných odmítla u soudu vypovídat. Ti, kteří výpověď neodepřeli, rozhodně popřeli, že by se u zkoušek uplácelo. O úplatcích nikdo z nich údajně ani neslyšel.

Hlavním důkazem v kauze obchodu s řidičáky mají být video a audio záznamy pořízené policií. K jejich zkoumání se soud dostane až v září, kdy bude hlavní líčení pokračovat celý týden. Podle předsedy senátu Karla Steinera však kvůli množství svědků, které bude třeba vyslechnout, ani v září proces neskončí a bude opět odročen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám