Hlavní obsah

Šéf protikorupční policie čelí trestnímu oznámení, mohl krýt lobbistu Janouška

Právo, Radim Vaculík

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve čtvrtek obdržela trestní oznámení na končícího ředitele protikorupční policie Tomáše Martince.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Martinec

Článek

Podání se týká jeho role v případu stamiliónů korun lobbisty Romana Janouška a jeho matky zablokovaných v roce 2008 na dvou účtech ve švýcarské bance v Ženevě kvůli podezření z praní špinavých peněz.

Švýcarská prokuratura počátkem listopadu 2008 požádala český stát o právní pomoc a informace o samotném Janouškovi.

Na protikorupční policii (ÚOKFK) dostal odpověď na starost tehdejší náměstek útvaru a nyní stále ještě ředitel Martinec.

Ten poté podle dokumentů, které má Právo k dispozici, jednal osobně i za účasti pražských vrchních žalobců v únoru 2009 v Praze se švýcarskými prokurátory, nicméně žádné policejní prověřování Janouška v ČR zahájeno nebylo.

V dubnu 2009 pak Martinec věc uzavřel úředním záznamem, v němž konstatoval, že dle závěrů finančního analytického útvaru ministerstva financí nebyly u Janouška „zjištěny žádné skutečnosti, které by nasvědčovaly podezřelým finančním operacím“. Dál už se protikorupční policie Janouškovými penězi uloženými ve Švýcarsku nezabývala a neřešila údajně jejich původ, přestože švýcarský prokurátor Patrick Lamon v žádosti o právní pomoc konstatoval, že tehdejší ředitel ÚOKFK Jiří Novák spis zná a jeho útvar je prý ochoten provést potřebná šetření.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek měl v dechu 2,2 promile alkoholu

Na úrodnou půdu v Česku tehdy nepadla ani informace ze Švýcarska, že peníze měly být na Janouškovy účty uloženy hotově a i podle vyjádření tamní banky „aktiva na jednom účtu podstatně převyšují cíle a záměry pro používání tohoto účtu“.

Již pět let starou kauzu v poslední době opět rozvířila média krátce poté, co Martinec oznámil k 31. květnu svoji rezignaci na post ředitele kvůli sporům s šéfkou pražských vrchních žalobců Lenkou Bradáčovou.

Martinec se nevyjádřil

Právě na základě článků v tisku se nyní na inspekci obrátil Václav Prokůpek, který se v prohlášení označil za mluvčího české pobočky amerického občanského sdružení Freedom House

„Mám za to, že uvedené informace, že ředitel ÚOKFK Tomáš Martinec blokoval vyšetřování jednoho z tzv. pražských kmotrů, jsou natolik závažné, že by se jimi měla GIBS důsledně zabývat a veřejnosti sdělit pravdu, jak to vše skutečně  bylo,“ napsal v textu oznámení Prokůpek.

Freedom House je nezisková organizace působící s pomocí soukromých sponzorů a grantů americké vlády. Monitoruje politická a občanská práva ve světě.

Sám Martinec měl ve čtvrtek vypnutý telefon a podle mluvčího útvaru Jaroslava Ibeheje je na dovolené v zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám