Hlavní obsah

Předání osobních dat z sKaret vyšetřuje policie

Právo, Radim Vaculík

Pražská hospodářská policie vede už několik týdnů trestní řízení týkající se sKaret (karet sociálních systémů), respektive kvůli vydání osobních údajů stovek tisíc příjemců sociálních dávek do rukou soukromého subjektu – České spořitelny (ČS).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Institucí, kterou kriminalisté podezřívají z možného spáchání trestného činu, je přímo ministerstvo práce a sociálních věcí a lidé, kteří měli na starost právě předání dat občanů do rukou banky.

Mezi nimi by tedy měl figurovat i bývalý ministr a místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek, který projekt odstartoval, či jeho někdejší náměstek Vladimír Šiška. Ten měl kontrakt na provoz sKaret s Českou spořitelnou loni v lednu podepsat, a to na dobu dvanácti let. Šiška už je od loňska obviněn z korupce v souvislosti s IT zakázkou týkající se sociálních dávek v Drábkově tehdejším úřadu.

„Na základě trestního oznámení na údajné neoprávněné nakládání s osobními údaji jsme na začátku letošního roku začali věc prošetřovat. Kriminalisté už zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného nakládání s osobními údaji v prvním odstavci,“ řekla tento týden Právu mluvčí pražské policejní správy Eva Kropáčková. V případě obvinění by tak možnému pachateli hrozily až tři roky vězení.

Oznámení je několik

Mluvčí doplnila, že další posun v případu by mohl nastat během dvou až tří měsíců. Kauzou se podle informací Práva zabývá vyšetřovatel z hospodářské kriminálky v Praze II, na jehož stůl postupně doputovalo více trestních oznámení týkajících se předání osobních údajů.

„Není tam jen jedno, ale hned několik oznámení,“ potvrdila Kropáčová.

Jedním z těch, kdo se kvůli sKartám obrátil na polici, byl i Rakušan českého původu Philipp Janýr. Učinil tak již loni v říjnu poté, co zhlédl rozhovor ministra Drábka pro média.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaromír Drábek (TOP 09)

Bankovní tajemství je neochrání?

Podle Janýra v něm místopředseda TOP 09 přiznal, že předal chráněné osobní údaje ­mi­liónů lidí soukromé České spořitelně. Tvrdil prý, že tyto údaje jsou chráněny bankovním tajemstvím.

„To ale platí pouze pro třetí osoby, tedy mimo tuto banku, a vůbec to nekoresponduje s požadavkem na zákonnou úpravu osobních údajů občanů, které je stát povinen chránit,“ myslí si Janýr.

Podle jeho názoru by tedy policie měla postup ministerstva prověřit, proto se na ni obrátil. „Nyní jsem rád, že mé oznámení bylo po půl roce postoupeno na místně a věcně příslušné oddělení, které se věcí zabývá,“ sdělil Právu Janýr.

Policejní mluvčí Právu potvrdila, že Janýrovo oznámení, které původně dostala loni na stůl hospodářská kriminálka na jiném pražském oddělení, doputovalo v dubnu do rukou současného vyšetřovatele případu.

Reklama

Související témata:

Související články

Kalousek: Za sKarty budeme dál bojovat

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že doporučení vlády zrušit sKarty nic nemění na postoji jeho strany projekt bránit. „Nic se nezměnilo. Naše...

Výběr článků

Načítám