Hlavní obsah

Kott s Pancovou chtěli na úplatcích skoro 50 miliónů, vyplývá z obžaloby

Právo, Radim Vaculík

Bývalá šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová (42) a její partner a někdejší poslanec Petr Kott (50) chtěli v rámci osmi údajně zmanipulovaných zakázek ve středních Čechách úplatky za téměř padesát miliónů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Kott patří k obviněným v korupční kauze spojené s poslancem Davidem Rathem. Policie ho přiváží do Dlažděné ulice.

Článek

Vyplývá to z obžaloby, kterou minulý týden podal v kauze kolem poslance Davida Ratha (47) státní zástupce Petr Jirát, a do níž mělo nyní Právo možnost nahlédnout. Jen popis všech skutků celkem jedenácti obviněných zabral 34 stran.

„(Kott s Pancovou) žádali majetkový prospěch v celkové výši 48,2 miliónu korun a z toho skutečně přijali majetkový prospěch ve formě úplatku v celkové výši 38,2 miliónu,“ napsal do obžaloby Jirát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kateřinu Pancovou přivádějí k soudu

Zbylých deset miliónů už podle spisu nestihla dvojice partnerů převzít, protože je policie loni v květnu zatkla přímo v jejich domě v Rudné u Prahy. Stalo se tak jen několik sekund poté, co detektivové před tou samou vilou zadrželi i samotného Ratha s krabicí od vína, v níž měl sedm miliónů.

Ze zmíněné částky, kterou Kott s Pancovou požadovali a také její většinu od několika obviněných podnikatelů dostali, patřil podle všeho výrazný podíl právě Rathovi.

Rath chtěl 22 miliónů

Ten si totiž podle obžaloby „nechal slíbit úplatek v celkové výši 22 miliónů a 44 tisíc a převzal úplatek ve výši 16 miliónů 44 tisíc.“ A jak tvrdí policie i státní zástupce, peníze měli Rathovi předávat Kott s Pancovou.

Ti jsou ale na rozdíl od Ratha obžalováni nikoli z korupce (podplácení či přijetí úplatku), nýbrž z pokračujícího zločinu poškození finančních zájmů EU a také ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta odvádí Davida Ratha od soudu.

A ve třetím odstavci druhého z těchto skutků už je přijetí „majetkového nebo jiného prospěchu“, tedy fakticky úplatku obsaženo, vysvětlil na dotaz Práva žalobce Jirát. Partnerské dvojici tak ale hrozí nižší trest než Rathovi, přestože právě Kott s Pancovou měli být údajně mozky celé organizované skupiny.

Zatímco poslanec může dostat za přijetí úplatku jako úřední osoba až dvanáct let, oni dva maximálně deset.

Reklama

Výběr článků

Načítám