Hlavní obsah

Se zavražděnou 15letou dívkou se do krematoria přišly rozloučit stovky lidí

Jihlava
Aktualizováno

S patnáctiletou dívkou, která se v polovině března stala obětí brutální vraždy, se ve středu přišly do jihlavského krematoria rozloučit stovky lidí. Vražda vyvolala ve městě vlnu emocí. Pietního setkání se minulý pátek v centru Jihlavy zúčastnila tisícovka lidí.

Pohřeb zavražděné dívkyVideo: Prima FTV

 
Článek

Zřejmě i proto byly dnes v okolí krematoria posílené policejní hlídky. "Kromě běžného dohledu jsme se zaměřili hlavně na možné dopravní problémy," uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Náklady na smuteční obřad uhradila krajská poradna Bílého kruhu bezpečí, která poskytuje pomoc obětem trestných činů. "Rodina využila možnosti, kterou obětem a pozůstalým nabízíme. Pomoc nespočívá jen v úhradě nákladů na pohřeb a jeho organizaci, ale rodině poskytujeme i péči psychologa, pomůžeme také v průběhu trestního řízení, zajistíme doprovody k soudu," řekl vedoucí poradny Antonín Křoustek.

Během pátečního setkání v centru Jihlavy lidé vybrali do pokladničky téměř 9000 korun, další peníze mohli posílat na účet u banky. "Dohromady se podařilo vybrat kolem 25 tisíc korun. Pořídili jsme za ně květinovou výzdobu v krematoriu, zbytek předáme Bílému kruhu bezpečí," řekl jeden z organizátorů pietní akce Vojtěch Pekárik.

Pachatelé ve vazbě

Vražda se stala v noci na 16. března, kdy dívka přišla z diskotéky do bytu svého známého v centru Jihlavy. Podle policie dvacetiletý muž po hádce dívku úmyslně vyhodil z okna. Dívka pád z několikametrové výšky přežila. Mladík ji odnesl zpět do bytu a zavolal dva známé.

Dva muži údajně dívku škrtili nejdřív rukama, poté i kabelem od počítače a šlapali jí na krk těžkou motorkářskou botou. Po trýznění trvajícím desítky minut ji usmrtili, mrtvou zabalili do prostěradla a vhodili do kontejneru. Tělo pak skončilo na skládce, kde bylo po několika dnech nalezeno.

Foto: Jana Pechová, Právo

Na pohřeb přišly stovky lidí.

Policie z vraždy obvinila dva mladíky z Jihlavy. Soud je již vzal do vazby, hrozí jim až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Třetí mladík je obviněn z neposkytnutí pomoci. Údajně druhým dvěma obviněným pomohl zahladit stopy, zahalit tělo do prostěradla a odnést do kontejneru. Je vyšetřován na svobodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám