Hlavní obsah

U policisty našli kompletní výbavu na výrobu bomby, inspekce ho propustila

Právo, Novinky, ČTK, Radim Vaculík
Tanvald

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) propustila bez sdělení obvinění jednatřicetiletého policistu, v jehož bytě ve Velkých Hamrech na Jablonecku objevila výbušniny. Další postup bude záviset na výsledku odborných expertíz, což může trvat týdny až měsíce, řekla ve čtvrtek mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Vzhledem k tomu, že inspekce během akce zajistila značné množství předmětů a chemických látek, ke kterým se v této chvíli mohou jednoznačně vyjádřit jen odborníci, bude se čekat na výsledky těchto zkoumání. A dokud nebudou známé, tak se k tomu nebude inspekce vyjadřovat," uvedla Sandorová.

Policista Josef Š. z Tanvaldu (32) měl podle informací Práva ve svém bytě kompletní výbavu na výrobu výbušnin včetně roznětek, detonátorů a v krabicích či kufrech také řadu chemikálií. Ze záběrů z úterní razie, které ve středu GIBS zveřejnila, vyplynulo, že u podezřelého, ale stále nikoli obviněného muže inspektoři našli mimo jiné několik kilogramů různých chemických prášků, ale také nejméně pět prázdných ostrých granátů s ručně vyrobenými roznětkami.

Kromě toho ale podle zjištění Práva detektivové objevili u policisty doma také starší ruční detonátor na kličku, další, tentokrát elektrický detonátor, řadu ostrých nábojů, desítky roznětek a údajně i silně výbušné chemické látky, například prý krabičku s označením pentaerytritol.

To samo o sobě nahrává podezření, že muž zákona měl zřejmě v plánu vyrobit si podomácku bomby. Ještě víc to ale potvrzuje fakt, že podle informací Práva inspektoři nalezli jak vytisknuté dokumenty, tak i policistovy osobní, ručně psané poznámky týkající se výbušnin.

Měly být mezi nimi údajně i různé návody na výrobu chemických bomb, ale třeba i rady, jak zacházet s rozbuškami či jaké má složení TNT a další nebezpečná látka, pentrit.

Nelze také vyloučit, že zmíněné chemikálie chtěl uniformovaný policista z místního oddělení v Tanvaldu smíchat a naplnit jimi ony prázdné granáty s roznětkami. Výsledný produkt by pak mohl mít při použití nedozírné následky.

Kvůli nálezu museli hasiči v úterý z panelového domu evakuovat 30 lidí a okolí domu uzavřít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám