Hlavní obsah

Otravu metanolem na Broumovsku už lékaři stoprocentně nepotvrdí

Právo, Vladislav Prouza
Broumov

Důchodce z Meziměstí na Broumovsku, u kterého existuje podezření na otravu metanolem, zůstává v nemocnici v Náchodě a je v kritickém stavu. Muže lékaři přijali v úterý odpoledne. Od doby, kdy vypil alkohol, ale uplynula příliš dlouhá doba na to, aby byly testy průkazné.

Foto: Novinky

Testování metanolu

Článek

„Jednasedmdesátiletého pacienta udržují v umělém spánku při životě přístroje,“ přiblížil mluvčí nemocnice v Náchodě Lukáš Holub. Fakt, zda jde skutečně o oběť metanolu, který už zabil 42 lidí, však lékaři navzdory prvotním jasným příznakům stoprocentně nezjistí.

Testy, které měly prokázat velmi pravděpodobnou přítomnost metanolu, zkresluje dlouhá doba od konzumace údajně pančovaného alkoholu. „Jde o zhruba tři dny. Nicméně všechno ostatní svědčí o otravě metanolem,“ řekl primář náchodské nemocnice Antonín Housa.

„Mohlo ale jít o jiný podobný jed, což nejsme nyní schopní jednoznačně prokázat,“ připouští. „Určitě však nešlo o důsledek jakýchkoliv léků,“ podotkl Housa. Muž, který podle informací Práva alkoholu nijak neholdoval, měl cukrovku a poslední dobou zažíval silnou nevolnost.

Starostka si myslí, že o otravu nešlo

Alkohol v podobě jednoho piva a panáku vodky naposledy vypil s příbuznými v jedné z meziměstských restaurací. „Stejný alkohol tam pili i ostatní hosté a nikomu nic nebylo. Domnívám se proto, že v tomto případě nešlo o metylalkohol,“ tvrdí starostka Meziměstí Eva Mücková. (ODS).

„Výsledky vzorků odebraného alkoholu ještě nejsou k dispozici. Prvotní rozbory zatím neprokázaly nebezpečnou toxicitu,“ podotkl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Loni na konci října metanol prokazatelně přiotrávil 65letého muže ze sousedního Starostína. Starostka Meziměstí ale odmítá spekulace, že oblast Meziměstska s kolonií příhraničních krámků s alkoholem, patří mezi vyhlášené metanolové lokality. „Jde o nesmysl poškozující hlavně místní podnikatele. Koncentraci pančovaného alkoholu vylučují opakované kontroly,“ kontruje Mücková.

Zvýšené kontroly

Po možném druhém případu nebezpečné otravy jsou kontroloři v Meziměstí ostražití. „Jsme v pohotovosti i proto, že podobné lokality s vysokou koncentrací prodeje alkoholu, považujeme za obecně rizikové,“ doplnil Pavel Kopřiva.

Když se objevilo nové podezření na otravu metylalkoholem, policie obyvatele upozornila na možné nebezpečí a spustila sérii kontrol. Varování zaznělo také z meziměstského rozhlasu. „Ať už byla příčina pravděpodobné otravy metylalkoholem jakákoliv, bylo nutné občany varovat,“ poznamenala mluvčí policie v Náchodě Eva Prachařová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám