Hlavní obsah

Za smrt Vietnamce při policejním zásahu vysoudil syn milión

Právo, Petr Kozelka
Brno

Odškodné milión korun přiklepl v úterý soudce brněnského Městského soudu Jan Sedláček synovi Vietnamce, který zemřel na začátku roku 2009 po policejním zásahu v Brně. Chlapec, kterému bylo v době úmrtí jeho otce 14 let, požadoval po státu 50 miliónů korun, podle soudu ale v českém právním řádu není místo na podobné exemplární potrestání.

Foto: Petr Kozelka

Syn zemřelého Vietnamce (na snímku s tlumočnicí) chce po státu 50 miliónů. Matka zemřelého žádá stejnou částku.

Článek

Případ tím ale ještě nekončí, chlapcův advokát naznačil, že svůj nárok budou vymáhat u odvolacího soudu a v běhu je také ještě druhá část případu, kdy po státu žádá dalších 50 miliónů matka zemřelého Vietnamce. V případě, že se jí dostane omluvy, je ale ochotna spokojit se s 1,5 miliónu korun. Obě strany dostaly od soudu čas do poloviny dubna dohodnout se mimosoudně.

Syn, který se s otcem už roky neviděl, protože žije v Německu se svou matkou, chtěl 50 miliónů s tím, že atak vůči jeho otci nebyl selháním policistů, ale systémovou chybou. Soud mu dal částečně za pravdu.

„Nešlo o exces, policisté byli ve službě. Muž před smrtí zažíval mučivé útrapy, žalobce přišel o otce ve věku 14 let, tedy v době, kdy je účast otce na výchově žádoucí. Sankční charakter žaloby jsem ale neuznal, podle judikatury Nejvyššího soudu nemá exemplární potrestání v českém právu oporu,“ vysvětlil soudce Jan Sedláček.

Nikdo se neomluvil 

„Náš požadavek byl pokus o průlom. Stát vás může sankcionovat i tak, že člověka zničí, ale jednotlivec nemá možnost ani takové sankce vůči státu, aby to vůbec pocítil. Po poradě s klientem se budeme zřejmě odvolávat. Rodiny se velmi dotklo, že se jim za smrt nikdo neomluvil, kdyby ministerstvo vnitra projevilo aspoň nějakou lítost, nechtěli bychom tolik peněz,“ řekl chlapcův advokát Marek Sedlák.

Celý případ se stal na brněnské Körnerově ulici, kam byla zavolaná policejní hlídka s tím, že nájemník bytu, po kterém páslo protidrogové oddělení, je agresivní a demoluje byt. Trojice elitních policistů ve složení Josef Srnský, František Jaroš a Jarmil Šimoník dorazila na místo jako první a zákrok měli muži zákona vést značně tvrdě.

Vietnamce měli zpacifikovat za pomocí obušku a úderů a nakonec měli dovolit kopnout si i ženě ze sousedství, která zákroku přihlížela. Policisté jakoukoli vinu na smrti odmítli s tím, že zákrok vedli bez excesů, ani znalec nezjistil, kdy vlastně Vietnamec k fatálnímu zranění sleziny přišel.

Muž si navíc nechal zavolat do policejní cely lékaře, který ale také žádné zranění nepoznal, Vietnamec ale o den později skonal v nemocnici. Přesto policisté skončili s dlouholetými tresty ve vězení. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám