Hlavní obsah

Státní zástupkyně rok nesáhla na případ, přijde o peníze

Právo, pko
Brno

O něco smutnější pohled na výplatní pásku čeká po následující rok státní zástupkyni Petru Pavlánovou z Vrchního státního zastupitelství v Praze. V případě daňových úniků za 150 miliónů korun totiž nejméně 11 měsíců zanedbávala dozor nad policejním vyšetřováním.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Patra Pavlánová (vlevo) se svou nadřízenou Lenkou Bradáčovou před jednáním soudu.

Článek

Neprovedla prověrku spisu a ani nijak nereagovala na to, že jí policisté nedodali vyžádané informace. Pavlánovou za to v pondělí potrestal kárný senát Nejvyššího správního soudu ročním desetiprocentním snížením platu.

Pavlánová se ale před kárný senát možná už brzy vrátí, protože její nadřízená, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, hrozivě poznamenala, že při prověrce její práce našla hned několik dalších nedostatků, za které pro ni bude požadovat mnohem přísnější trest.

V projednávané kárné žalobě Pavlánová podle Bradáčové svou nečinností ohrozila důvěru veřejnosti v soustavu státního zastupitelství a žalobce, který kauzu převzal po ní, musel prý konstatovat absolutní nečinnost.

„Pokud státní zástupkyně v takovéto věci nekoná téměř rok, vyjma toho, že jedinkrát reaguje na podnět policejního orgánu, považuji to za závažné selhání,“ prohlásila u soudu Bradáčová.

Sama Pavlánová sice pochybení připustila, ale hájila se tím, že její prohřešek by už měl být promlčený. Kárný senát ale takovou argumentaci neuznal a žalobkyni, která v minulosti řešila například trestnou činnost podnikatele Radovana Krejčíře nebo případ bývalé manažerky České konsolidační agentury Radky Kafkové, potrestal srážkou ze mzdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám