Hlavní obsah

Policista napadenému nepomohl, naopak do něho ještě kopl

Právo, Patrik Biskup

O tom, jak si někteří policisté vykládají heslo Pomáhat a chránit, ví své Slavomír Glas z Bonětic na Tachovsku. Předloni v létě jej zmlátila tříčlenná skupina mužů, mezi kterými byl také kriminalista Milan Krýsl. Za to mu Okresní soud v Tachově vyměřil dva roky vězení se zkušební dobou tří let. Verdikt zatím není pravomocný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Alegorie spravedlnosti

Článek

Se stejnými tresty ve čtvrtek odešli ze soudní síně i zbývající dva útočníci Antonín Alexa a Milan Tokár. Podle předsedy senátu Miroslava Vajganta se všichni tři dopustili trestných činů vydírání, ublížení na zdraví a výtržnictví.

Trestní výpravu na Glase měl naplánovat Alexa, když v hospodě popíjel společně s Tokárem a Krýslem. Rozčílilo ho, že Glas údajně jeho syna připravil o motorku. Všichni tři pak nasedli do auta a vydali se do Bonětic. Z Glase pak násilím dostali jméno člověka, který motorku koupil.

„Po vzájemné dohodě vnikli na pozemek poškozeného, kde jej fyzicky napadli. Mlátili ho pěstmi a kopali do něj. Chtěli, aby jim řekl, kde je motocykl, který slíbil opravit, ale místo toho jej údajně prodal,“ uvedl soudce.

Glase po útoku odvezla záchranka do nemocnice, měl tržnou ránu na hlavě a poraněný hrudník. V péči lékařů zůstal tři dny, další dva týdny marodil doma.

„Už mě pronásledovali, když jsem se vracel autem domů. Vjeli za mnou až na dvůr. Chtěl jsem se schovat do baráku, ale Alexa mě chytil do kravaty a vytáhl ze dveří ven. Schytal jsem od něho pár ran pěstí. Pak mě Krýsl kopnul do boku a já se svalil na zem. Pak jsem dostal ještě další tři kopance,“ vypovídal Glas. Tvrdil, že ho majitel motorky požádal o zprostředkování prodeje, což udělal a peníze mu předal.

Soudce: jako policista selhal

Jinak incident viděli Alexa s Krýslem. „Glase jsem držel pod krkem a dal mu pár facek, možná tam byla i nějaká pěst. Ale rozhodně ho nikdo nekopal,“ prohlásil čtyřicetiletý Alexa s tím, že Krýsl se do rvačky vůbec nezapojil. Policista rovněž odmítl, že by se Glase dotknul. Tvrdil, že Glas to celé nafoukl, aby se pomstil, protože nemá rád policisty.

Zákon o policii říká, že i v době mimo službu je policista povinný zasáhnout.
Miroslav Vajgant, soudce

Verze 29letého strážce zákona ale byla v rozporu s dalšími výpověďmi svědků, jeden ho viděl i při tom, jak Glase kopl do hrudníku.

„Selhal především jako policista. Je sice pravda, že nebyl ve službě, ale na druhou stranu zákon o policii říká, že i v době mimo službu je policista povinný zasáhnout,  je-li bezprostředně ohrožen život, zdraví nebo majetek,“ upozornil soudce.

Rozsudek není pravomocný. Žalobce, stejně jako obhájci, se vyjádří k případnému odvolání až po obdržení písemného vyhotovení rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám