Hlavní obsah

Požár paneláku měl více ohnisek, propanbutanové lahve hasiči nenašli

Právo, Novinky, Aleš Honus
Frenštát pod Radhoštěm
Aktualizováno

Stále více indicií začíná hovořit o tom, že výbuch domu ve Frenštátě, při kterém zahynulo minimálně pět lidí, byl způsoben úmyslně. Šéf Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Zdeněk Nytra během jednání frenštátského zastupitelstva, které se sešlo kvůli potřebě zřízení sbírky pro pomoc postiženým spoluobčanům, řekl, že požár neměl pouze jedno ohnisko. Uvedl také, že hasiči propanbutanové lahve nezajistili.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Panelový dům ve Frenštátě po výbuchu plynu.

Článek

„Ohnisek bylo několik. Jedno se nacházelo v bytě jednoho z tamních obyvatel, jedno ve sklepě a pak i několik dalších. Což může o něčem svědčit, ale to vše bude předmětem dalšího šetření,“ řekl Zdeněk Nytra.

Místní obyvatelé spekulují, že výbuch připravil nájemník bydlící v prvním poschodí. Sousedé s ním měli dlouhodobé problémy. Údajně měl také odpojený přívod plynu a topil si pomocí propanbutanových lahví.

Ty však hasiči podle slov svého ředitele Zdeňka Nytry nenašli. "Propanbutanové lahve jsme nezajistili," řekl v pondělí v pořadu Interview ČT24.

Také policie při prověřování pracuje s verzí, kterou jako nejpravděpodobnější uvádějí místní obyvatelé, podle nichž v bytě žil muž, se kterým byly jenom problémy. „Případ prověřujeme jako trestný čin obecného ohrožení. Ovšem stěžejní bude až prohledání trosek domu. Do té doby by bylo čirou spekulací se k různým verzím výbuchu vyjadřovat,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Konec pátrání

V pondělí v podvečer skončilo pátrání po pohřešovaných. Podle hasičů v troskách zničeného domu už zřejmě žádný člověk není. V sutinách nyní probíhá závěrečný průzkum.

Policie stále pohřešuje dva lidi. V noci na pondělí však v ruinách našli hasiči lidské ostatky, které byly ve velmi zdevastovaném stavu a nepodařilo se je identifikovat. Policejní mluvčí řekla, že je možné, že ostatky nepatřily jednomu člověku, ale dvěma. Může se tedy jednat o oba pohřešované. "Identifikace bude trvat zřejmě několik dnů," řekla Štětínská.

Veřejná sbírka

Zastupitelstvo na svém mimořádném zasedání rozhodlo o zřízení veřejné sbírky. Do sbírky mohou lidé přispívat prostřednictvím speciálně zřízeného bankovního účtu číslo: 388 0277/0100. Zároveň vyčlenilo rezervu jeden milión korun, která bude použita na mimořádné výdaje související s likvidací havárie, a kromě toho vyplatí obyvatelům poškozeného domu č. p. 39 částku ve výši 50 tisíc korun na osobu za účelem zajištění základních potřeb.

Výbuch, ke kterému došlo v neděli brzo ráno, má dosud na svědomí pět mrtvých, z toho tři děti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám