Hlavní obsah

Měla to být past bez možnosti úniku, spekulují místní o výbuchu v paneláku

– Frenštát pod Radhoštěm • Aktualizováno
Právo, ČTK, Jiří Tomaškovič

Celou noc prohledávali hasiči a psovodi se psy sutiny trosek domu v ulici 6. května ve Frenštátě pod Radhoštěm, který v neděli před čtvrtou hodinou ranní zdemoloval výbuch plynu. Krátce před nedělní půlnocí našli hasiči druhou oběť, v následných hodinách další tři. Jednalo se o tři děti, jedno zřejmě předškolního věku. Místní občané spekulují, že na sousedy nalíčil past jeden z obyvatel domu.

Hasiči prohledávali trosky domu ve Frenštátě pod Radhoštěm, který v neděli zdemoloval výbuch plynu.Video: Jiří Tomaškovič, Právo

 
Článek

Policisté začali intenzivně pracovat na verzi, že únik plynu a následný výbuch nebyly náhodné. „Začali jsme případ prošetřovat jako trestný čin obecného ohrožení. Ovšem stěžejní bude až prohledání trosek domu. Do té doby by bylo čirou spekulací se k různým verzím výbuchu vyjadřovat. Nemůžeme žádnou z verzí vyvrátit ani potvrdit,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Lidé z Frenštátu ale mají jasno. Za výbuch podle nich může problémový nájemník z přízemního bytu. „Byl to podivín, který ostatním vyhrožoval zabitím,“ svěřují se lidé, kteří k troskám domu neustále přicházejí. Podle jiných měl připravit pro své sousedy past, ze které ale nedokázal uniknout. „Určitě to udělal on. Lidem vyhrožoval, protože se měl z bytu vystěhovat,“ pověděla sousedka z protějšího domu. Policie zatím odmítá potvrdit, zda je mezi mrtvými také tento muž.

Podle neoficiální verze muž úmyslně založil požár a pak se ještě snažil zabarikádovat dveře bytů, aby lidé nemohli ven. Sám chtěl utéci, avšak zahynul při výbuchu.

Policisté a starostka města Zdeňka Leščišinová považují tyto informace za fámy. „Koluje jich tady řada. Jsou to jen částečné informace, spekulace a dezinformace. Velice nerada bych použila, že to byl problémový člověk. Tak jako s jinými občany jsme i s ním řešili celou řadu záležitostí,“ komentovala starostka.

Nájemník měl mít také údajně odpojen přívod plynu a používal k topení a vaření propan-butanové lahve.

Odklízení sutin domu po výbuchu plynuVideo: Právo

Hasiči zatím našli v troskách pět těl, jeden dospělý člověk se stále pohřešuje.

„Po posledním pohřešovaném stále pátráme, máme vyčištěnou přibližně polovinu domu. Odvezli jsme několik tun panelů a sutin. Zabralo to celou noc. Museli jsme postupovat velmi opatrně. Ten poslední pohřešovaný je zřejmě ve druhé části domu,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Vyšetřovatelé ale do objektu zatím vstoupit nemohou. „Je potřeba objekt zabezpečit tak, aby do něj mohli lidé vstoupit bez rizika ohrožení života. Shromažďujeme informace, kontaktujeme osoby, které by nám mohly podat svědectví,“ dodala Štětínská.

Evakuovaní nevyužili náhradního ubytování

Ani jeden z obyvatel domu ve Frenštátu pod Radhoštěm, který musel být evakuován po zřícení sousedního domu, nevyužil možnosti náhradního ubytování, jež připravila radnice. Lidé si všechny evakuované vzali k sobě domů, řekla starostka Leščišinová. Svědčí to podle ní o velké solidaritě, které po neštěstí panuje.

Leščišinová řekla, že náhradní ubytováni je prioritně připraveno pro obyvatele zničeného domu, kteří jsou momentálně hospitalizováni. Zájem pomoci postiženým lidem je podle starostky obrovský.

"Musím opravdu moc poděkovat organizacím a okolním obcím, které už teď schvalují na svých radách mimořádnou finanční pomoc. Majitelé bytů nabízejí možnost náhradního ubytování. Na recepci zaznamenáváme nabídky pomoci, možnosti stravování, dokonce možnost ozdravných pobytů pro děti, pro rodiny, které nám nabídl Rožnov," řekla Leščišinová.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Před městským úřadem je vyvěšená černá vlajka.

V pondělí odpoledne se ve Frenštátě koná mimořádné zasedání zastupitelstva. „Budeme na něm schvalovat finanční pomoc postiženým. Zřídíme speciální účet, kam mohou lidé posílat peníze,“ pověděla Leščišinová. Na úřadě funguje speciální krizová linka 556 833 111.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám