Hlavní obsah

Kriminalisté se zajímají o náměstka středočeského hejtmana Semeráda

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeská hospodářská kriminálka se podle zjištění Práva již několik měsíců zabývá trestním oznámením na náměstka středočeského hejtmana Marka Semeráda (ČSSD) a kolínského zastupitele za ČSSD Lubomíra Nymburského. Obviněn dosud nikdo nebyl.

Foto: Archiv Právo

Marek Semerád

Článek

Podnět operuje s podezřením, které se týká hlavně zakázek a zajišťování dotací pro obce ve středních Čechách ze strany firem spřízněných s oběma muži. Policie prověřování nechce moc komentovat. Jen potvrdila, že běží trestní řízení.

Jak se však Právu podařilo zjistit, kriminalisté loni v září zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Vlivného politika, bývalého spolupracovníka exhejtmana Davida Ratha a starostu městyse Cerhenice Semeráda (35) pojí s jeho někdejším tajemníkem z kolínské ČSSD Nymburským (24) obchodní vazby. Do roku 2011 spolu podnikali.

Z Bruselu do Bruselu

Dalším pojítkem je i angažmá v zastoupení Středočeského kraje v Bruselu.

Právo zjistilo, že zatímco Semerád loni na podzim pozice v rámci zastoupení kraje při Evropské unii vyklidil, Nymburský je teď naopak zaujal.

Mluvčí Středočeského kraje Nicole Mertinová sdělila, že Nymburský počátkem ledna uspěl ve výběrovém řízení, kterého se účastnilo dalších osm uchazečů, a nyní působí na pozici odborného referenta zahraniční spolupráce vyslaného do Bruselu. Jeho odměna činí necelých 25 tisíc korun hrubého. Smlouvu s ním podepsal ředitel krajského úřadu Zdeněk Štětina.

Co přesně Nymburský v Bruselu pro kraj dělá, není jasné. Mertinová Právo odkázala na pověřenou ředitelku zastoupení v Bruselu Danu Krutinovou, ta však s dotazy odkázala na tiskovou mluvčí kraje.

Středočeského zastupitele Semeráda vyslal do Bruselu v roce 2008 Rath, aby zastoupení šéfoval. Po nátlaku, loni v říjnu, nicméně Semerád funkci v Bruselu opustil. Nahradila ho Krutinová.

Popírám, že bych se dopustil jakékoli, byť nemorální nebo neetické činnosti.
Marek Semerád

Jeho práce podle kritiků neodpovídala platu 90 tisíc korun měsíčně a místo dostal jako „trafiku“ od Ratha. Čelil rovněž kritice, že mohl být ve střetu zájmů, když do konce roku 2011 s Nymburským spoluvlastnil firmu Cui bono, která obcím pomáhala se získáváním evropských dotací. Semerád toto vše vždy odmítal.

Mertinová Právu na dotaz, zda se nyní ve střetu zájmu nemohl ocitnout i Nymburský, řekla, že podíl ve společnosti prodal. V obchodním rejstříku zatím změna zaznamenána není. Nicméně činnosti firmy Cui bono se částečně týká trestní oznámení, které policie prověřuje.

Rathův žalobce

„Je to v takové fázi, že k tomu vyšetřovatel nechce z pochopitelných důvodů sdělovat žádné informace,“ sdělila mluvčí středočeské policie Soňa Budská.

Dozorový státní zástupce Petr Jirát, jenž momentálně shodou okolností chystá obžalobu na skupinu kolem Ratha, byl o něco sdílnější. Prozradil, pro podezření z jakých trestných činů se policie oznámením na Nymburského a Semeráda zabývá.

Upozornil, že jde o pracovní kvalifikaci. Kriminalistům podle něho běží od zahájení úkonů trestního řízení šestiměsíční lhůta, po níž státní zastupitelství jejich postup zkontroluje.

Trestní oznámení už z loňského června

Trestní oznámení podal předseda regionální organizace TOP 09 v Kolíně Pavel Kárník. Nejprve loni v červnu na Semeráda, v srpnu do něho zahrnul i Nymburského. Právu řekl, že byl již v srpnu podávat vysvětlení na policii a od té doby ho kriminálka nekontaktovala. A na policii byl podle svých slov i Semerád, který oznámení považuje za účelové. Počítá s tím, že podáním vysvětlení pro něho vše skončilo.

„Já jsem se ničeho nedopustil, nejsem si ničeho vědom. Popírám, že bych se dopustil jakékoli, byť nemorální nebo neetické činnosti. Je to čistě mediální kauza, která mě měla politicky zničit, což se nepovedlo,“ řekl Právu Semerád.

Doplnil, že na Kárníka, který ho prý „mediálně šikanuje“, podal dvě žaloby, v nichž požaduje omluvu za jeho výroky a dohromady 100 tisíc korun, které chce v případě úspěchu věnovat na charitu. Nymburského reakci se Právu nepodařilo zjistit, na dotazy zaslané mailem do středečního podvečera nezareagoval.

Vedle společnosti Cui bono trestní oznámení zahrnuje také činnost Nymburského firmy Folbeset plus, která pro středočeské obce zařizovala krajské dotace.

A protože o přidělení peněz rozhodovalo krajské zastupitelstvo i se Semerádem, šlo podle kritiků opět o střet zájmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám