Hlavní obsah

Podvodník nabízel lidem zážitky, má jít na 30 měsíců do vězení

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Chtěli mít v očích slzy štěstí, místo toho jim zbyly oči pro pláč. Tak dopadly desítky lidí, kteří si koupili zážitek u společnosti Uzijsito.cz. Vedl ji Lubomír Herman z Brna, který si za slíbené služby nechal zaplatit, žádný zážitek se ale nezrealizoval. Městský soud v Brně ho za to ve čtvrtek potrestal 30 měsíci vězení za podvod a zpronevěru.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Lubomír Herman sliboval lidem zážitky, ale jen inkasoval peníze.

Článek

Paragliding, výcvik řízení automobilu Land Rover, pivní lázně, relaxační pobyty, aromatické masáže, indoor golf s trenérem, let balónem či taneční den. To všechno si nakoupili zážitků chtiví lidé od Hermanovy společnosti. Poukazy na zážitky pak často putovaly jako svatební dary či dárky k narozeninám a výročím.

„Když mělo dojít k vyzvednutí zážitku, nejdřív se společnost vymlouvala a pak se stala nekontaktní,“ prohlásil soudce Martin Vrbík. Škoda u jednotlivých zážitků činila několik desítek tisíc korun. Herman ale neplatil ani dodavatelům. Například jednoho z provozovatelů sítě hotelů podvedl o 200 tisíc korun, když nezaplatil za poskytnuté služby.

„Stávalo se, že lidé si to objednali, dostali poukazy, ale nezaplatili. Není prokázáno, že by to ti lidé zaplatili,“ hájil se Herman s tím, že zážitkové poukazy měly omezenou platnost a v některých případech tak jednoduše propadly. Soud ale pro jeho argumentaci neměl pochopení.

„Věděl, že s jeho společností další firmy už nespolupracují, přesto dál prodával zážitky, dokud to šlo. Pak to zabalil. Zneužíval lidí, kteří chtěli zážitkem vykročit za hranice všedních dnů,“ konstatoval soudce Vrbík.

Muži hrozilo až pět let vězení, kvůli prezidentské amnestii ale soud musel na Hermana pohlížet při ukládání trestu jako na netrestaného. Herman se proti trestu na místě odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám