Hlavní obsah

Strážníci dostali podmíněné tresty za hrubé zásahy, jeden musí opustit policii

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Za zneužití pravomocí a omezování osobní svobody dostali jeden současný a jeden bývalý strážník z Lázní Bohdaneč podmíněné tresty. Krajský soud v Pardubicích ve čtvrtek potvrdil dřívější rozsudek okresního soudu. Pro dosud sloužícího strážníka Pavla Řehoře to prakticky znamená, že musí z řad městské policie odejít.

Foto: René Chvalina, Právo

Patriku Trojanovi (vlevo) a Pavlu Řehořovi potvrdil krajský soud podmíněné tresty za zneužití pravomocí a omezování svobody

Článek

Soud oba strážníky v minulosti třikrát zprostil obžaloby, odvolací soud případ vždy vrátil. Vloni v září jim po výměně soudce okresní soud uložil podmíněné tresty.

Krajský soud ve čtvrtek potvrdil trest 18 měsíců s podmíněným odkladem na dva roky pro Trojana a 12 měsíců s odkladem na dva roky pro Řehoře. Potrestání je na spodní hranici sazby, neboť dosud vedli bezúhonný život.

„Tresty jsou to ryze výchovné na spodní hranici trestní sazby,“ uvedl v odůvodnění předseda senátu Aleš Holík s tím, že je však nutné brát v úvahu, že pravomoc strážníků není bezbřehá a neomezená. „Nelze například považovat za přiměřené, že někdo ukradne čokoládu a bude na útěku zastřelen s odůvodněním, že byla důvodná obava, že by mohl být zloděj nebezpečný,“ připomněl předseda senátu.

Strážník Řehoř v závěrečné řeči trval na tom, že postupoval správně. „Jednal jsem vždy v mezích zákona. Myslím si, že při vyšetřování pochybila státní policie. Asi jsem někomu ležel v žaludku,“ dodal Řehoř. „Chci podat dovolání k Nejvyššímu soudu, nic jiného mi nezbývá. K tomu není co dodat,“ řekl po výroku soudu Řehoř. Dovolání k Nejvyššímu soudu však nemá odkladný účinek. Jeho bývalý kolega se k celé věci nevyjádřil, protože už u městské policie skončil a nyní pracuje v zahraničí.

Bili zadrženého řidiče

Podle obžaloby se Řehoř a Patrik Trojan chovali při kontrolách a zákrocích hrubě a překročili únosnou mez. V prvním případě v Lázních Bohdaneč při silniční kontrole požadoval strážník Trojan po spolujezdci opilé řidičky doklady, ten ale na výzvu nereagoval. Proto Trojan vyvlekl muže z auta a nasadil mu pouta. Po muži pak požadoval dechovou zkoušku, a když to spolujezdec odmítl, naložil ho do služebního vozidla a odvezl ho na záchytnou stanici v Hradci Králové. Muž nakonec musel na záchytce zůstat do druhého dne a navíc zaplatit pokutu 2000 korun za odmítnutí dechové zkoušky a 1500 korun za pobyt na záchytce.

Druhý případ se odehrál v roce 2010, kdy oba obžalovaní strážnici pronásledovali auto, které před nimi ujíždělo vysokou rychlostí. Zastavili jej až v Pardubicích. Řidiči po vystoupení z auta nasadili pouta. Podle obžaloby spoutaného a klečícího muže jeden ze strážníků udeřil do obličeje a několikrát kopl do břicha. Hrubé zacházení pokračovalo i před služebnou v Lázních Bohdaneč a na služebně, výsledkem byla drobná poranění a dvě přeražené zubní náhrady na předních zubech.

Reklama

Výběr článků

Načítám