Hlavní obsah

Výmaz podmínek tisícům amnestovaných bude trvat až rok

Právo, Josef Koukal

Spisy tisíců vězňů propuštěných na základě prezidentské amnestie z výkonu trestu, ať už ve věznicích, domácím vězení, nebo v rámci veřejně prospěšných prací, prostudovali soudci v průběhu několika dní. Vymazání tisíců podmínečných trestů však potrvá podstatně déle. Někdy i rok.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeden z trestanců opouští po amnestii pankráckou věznici. Ilustrační foto

Článek

„Pokud jde o rozhodování o podmíněných trestech, vzhledem k tomu, že nebyly posíleny finanční rezervy, aby případně mohli lidé pracovat o sobotách a nedělích a my je mohli zaplatit, budeme to dělat v průběhu celého roku,“ řekla ve středu Právu místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 Monika Křikavová.

Její soud řeší prakticky všechny trestní delikty spáchané na území hlavního města v oblasti dopravy. Za ty padá jedno z největších množství podmíněných trestů.

„Kdybychom chtěli všechnu tuto agendu vyřídit rychle, řekněme během dvou měsíců, naprosto by se nám zastavilo běžné souzení. Nebyli bychom schopni v zákonných lhůtách nařizovat nové věci, psát rozsudky nebo usnesení,“ vysvětlila Křikavová.

Jen na zdejším obvodu totiž leží spisy tisíců „podmínkářů“. Vedení soudu, podobně jako na většině ostatních prvoinstančních soudů, které se s amnestiemi musely vypořádat, proto zvolilo následující postup: „Přednostně posuzujeme nepodmíněné tresty, veřejně prospěšné práce a domácí vězení,“ uvedla soudkyně s tím, že amnestované podmínky přijdou na řadu teprve postupně.

Nepředpokládám, že to bude trvat do konce roku, to je asi nadnesený termín. Může to ale trvat i řádově několik měsíců
soudce Jan Sváček

„Stejně ve všech případech dopravních deliktů ukládáme kromě podmíněného trestu i zákaz činnosti (řízení motorových vozidel, pozn. red.). To znamená, že i kdybychom ty lidi amnestovali v lednu, stejně budou mít záznam v rejstříku trestů, protože zákazy činnosti se neamnestovaly,“ podotkla Křikavová.

Omilostnění podmínkáři tak podle ní nebudou poškozeni alespoň v tom smyslu, že by stejně neměli ani po výmazu zcela čistý trestní rejstřík.

Za běžného chodu

Soudy budou jejich spisy studovat za normálního chodu, což neohrozí průběh ostatních kauz, které by se jinak kvůli návalu práce s amnestií musely odročovat.

Předseda kolegia předsedů krajských soudů Jan Sváček, který je i členem skupiny náměstka ministra spravedlnosti Daniela Voláka, jenž na průběh amnestie dohlíží, je mírně optimističtější.

„Nepředpokládám, že to bude trvat do konce roku, to je asi nadnesený termín. Může to ale trvat i řádově několik měsíců, to si dovedu představit,“ uvedl Sváček k rychlosti vymazávání podmíněných trestů z rejstříků odsouzených.

„Tuhle agendu, která už není limitována hodinami nebo dny, se snažíme skloubit s ostatní činností, aby se například neodročovala hlavní líčení a účastníci soudních řízení to nepocítili z hlediska průtahů,“ potvrdil Sváček.

Rychlejší postup podle něj nevázne na soudcích, ale spíš na soudních úřednících, po nichž nelze něco takového automaticky vyžadovat. „Jejich platy jsou velmi nízké,“ uvedl Sváček.

Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) amnestie už zaměstnala přes 1300 lidí. Konkrétně šlo o 285 soudců, 111 státních zástupců, 388 administrativních pracovníků soudů a 520 zaměstnanců vězeňské služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám