Hlavní obsah

Kauza Budínka je definitivně uzavřena. Viníci masakru už nežijí

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Sedmašedesát let starý případ Budínka z louky u Dobronína na Jihlavsku a další nepříliš vzdálené lokality pod viaduktem, kde podle závažných svědectví měla skupina lidí oslavujících konec druhé světové války zmasakrovat německé starousedlíky z okolních obcí, je u konce.

Foto: Jana Pechová, Právo

Archeologové na poli u Dobronína.

Článek

„Krajská státní zástupkyně vydala pokyn k odložení případu,“ uvedla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Případem se kriminalisté zabývali více než dva roky a kosterní ostatky, které analýzou DNA skutečně v převážné většině byly přiřazeny k hledaným osobám, už umožnily odsunutým příbuzným důstojné rozloučení a uložení na jihlavském Ústředním hřbitově.

Mezitím zemřel poslední z označených přímých účastníků.

„Vyšetřovatel odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina v těchto dnech prověřování případu ukončil a vydal meritorní rozhodnutí ve věci. Toto rozhodnutí bude doručováno všem poškozeným osobám, kterých se případ dotýkal,“ uvedla policejní mluvčí.

O obsahu spisu však neřekla ani slovo.

Kriminalisté mluvit nesmějí

Jaké poznatky ke kauze, která vzbudila nejen v regionu mezi lidmi velké vášně, kriminalisté získali, o tom oni sami mluvit nesmí.

V souladu s trestním řádem si poskytování veškerých informací k případu vyhradila dozorující krajská státní zástupkyně.

„Z naší strany nemůžeme v současné době bohužel průběh ani výsledky prověřování žádným způsobem komentovat,“ uvedl šéf kriminalistů Pavel Peňáz.

Stanovisko Krajského státního zastupitelství Brno se Právu získat nepodařilo.

Viníci a jejich motiv tak zůstávají předmětem spekulací: všechny však ukazují na kriminální čin.

„Zavraždění měli být registrováni v některé z nacistických organizací, že by ale páchali nějaké konkrétní zlo, není známo. Za pouhé členství by přitom mohli dostat rozsudkem lidového soudu maximálně pět let vězení,“ poznamenal během pietního aktu uložení ostatků v polovině letošního září amatérský historik a spisovatel Jiří Vybíhal, který se období tzv. protektorátu v jihlavském jazykovém ostrově dlouhodobě věnuje.

Jak připomněl, dotyčné navíc čekal odsun.

Reklama

Související články

U Dobronína našli archeologové dvě lebky

V lokalitě U Viaduktu u Dobronína, kde probíhá od pondělního rána archeologický průzkum, objevili v úterý a ve středu odpoledne archeologové pod cestou...

Výběr článků

Načítám