Hlavní obsah

Škublo to a pak tekla krev, popsala hrůznou jízdu na motokáře skalpovaná studentka

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Ucítila jsem škubnutí na hlavě a pak tekla krev. Tak popisuje své pocity šestnáctiletá studentka z Plzně, když ji loni v létě skalpovala motokára. Její dlouhé vlasy se za jízdy namotaly na hřídel a následně došlo k odtržení kůže od lebky. Dívka, která po úrazu strávila dva a půl měsíce v nemocnici a hlavu má z 80 procent trvale plešatou, vypovídala ve středu jako svědek před plzeňským okresním soudem, kde se ze zodpovědnosti za nehodu zpovídají Václav Cibulka a Stanislav Kočandrle.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oba muži podle státního zástupce Romana Šustáčka jako obsluha půjčovny motokár ve Lhotě na Plzeňsku dívku s vlasy dlouhými až k hýždím připustili k jízdě, aniž by ji poučili o bezpečnostních předpisech a zkontrolovali jejich dodržování. Za těžké ublížení na zdraví jim hrozí až čtyři roky vězení.

Jízda na motokáře měla být adrenalinovým zpestřením školního výletu, který pro své žáky přichystalo gymnázium T.G. Masaryka. Povyražení s vůní benzínu ale skončilo tragicky.

Zabalili mi hlavu, položili na lehátko a odvezli do nemocnice. Nikdo mi nechtěl říci do očí, co se stalo.
Zraněná studentka

„Ujela jsem asi jedno kolečko. V průběhu jízdy mi najednou začala škubat hlava dozadu a motokára se zastavila. Po obličeji mi začala téci krev. Žádnou bolest jsem ale necítila. To už ke mně přiběhli ti pánové od dráhy a učitelky. Křičeli, aby někdo přinesl nůž nebo nůžky. Byl tam hrozný chaos, do toho jsem začala ječet i já,“ vybavovala si gymnazistka hrůzný zážitek.

Záchranáři dorazili na místo během pár minut. „Zabalili mi hlavu, položili na lehátko a odvezli do nemocnice. Nikdo mi nechtěl říci do očí, co se stalo. Odposlouchávala jsem, co si mezi sebou říkají doktoři. Pomalu mi to začalo docházet,“ uvedla dále dívka.

S tím, že bude muset nosit celý život na hlavě šátek nebo paruku, se už vyrovnala. „Prostě k tomu došlo a já to musím skousnout. Už mi začíná vadit, jak všichni kolem mě opatrně našlapují. Ani nevím, jestli se se mnou baví upřímně, nebo jen ze soucitu. Ten já nepotřebuju, zvládnu to,“ svěřila se studentka reportérovi Práva.

Kdyby mi obsluha řekla, že si je mám z bezpečnostních důvodů schovat, tak to samozřejmě udělám.
Zraněná studentka

I po více než roce má ale určitá omezení. „Nemůžu do horka a ani se koupat. Bývám i častěji unavená a učení mi neleze do hlavy tak jako dřív. Tohle všechno mě ale tlačí dopředu, abych se ještě víc snažila,“ uzavřela dívka.

Obžalovaní muži žádnou vinu necítí a dívce se ani neomluvili. „Před startem provádíme vizuální kontrolu. Vybavuji si, že slečna měla bundu s límečkem a nikde venku jsem žádné vlasy neviděl. To bych určitě nepřehlédl,“ prohlásil Václav Cibulka.

Podle soudce je ale z fotodokumentace zřejmé, že když dívka usedá do motokáry, má vlasy vytažené ven. I ona sama soudci řekla, že je s největší pravděpodobností měla venku svázané gumičkou do copu.

"Kdyby mi obsluha řekla, že si je mám z bezpečnostních důvodů schovat, tak to samozřejmě udělám. Sama od sebe bych si je za bundu nedala, hrozně mě kousaly,“ prohlásila studentka. Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků a znalců.

Reklama

Výběr článků

Načítám