Hlavní obsah

Protikorupční policie stíhá 15 lidí za manipulování losovaček

Právo, har
Aktualizováno

Protikorupční policie v minulých dnech obvinila 15 lidí, které podezírá z manipulování tzv. losovaček, tedy omezování počtu zájemců o veřejnou zakázku losem. Stíhaní, mezi něž patří i aktéři nechvalně proslulé karlovarské losovačky, měli loni podle kriminalistů zmanipulovat 11 tendrů. U dalších 31 zakázek policie podezření stále prověřuje. Právu to sdělil mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jaroslav Ibehej.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

K dokonání trestné činnosti podle něho mělo dojít v případě tří zakázek. U nich policie eviduje asi šestimiliónovou škodu, která vznikla předražením tendrů, a dalších téměř 28 miliónů na neoprávněně vyplacených dotacích.

„Kriminalisté ÚOKFK naproti tomu zabránili hrozící škodě ve výši cca 880 miliónů korun, která by vznikla neoprávněným čerpáním dotací, pokud by se podařilo trestnou činnost dokonat,“ uvedl Ibehej.

Chtěli ovlivnit zakázku za půl miliardy

Zatím se podle něho neprokázalo, že by do podvodů byli zapojeni i zadavatelé zakázek, tedy zástupci krajů, měst a různých organizací.

„Z dosavadního dokazování vyplývá, že trestnou činnost měly páchat bez jejich vědomí osoby činné v obchodních společnostech specializovaných na zastupování veřejných zadavatelů (profesionální administrátoři veřejných zakázek), osoby najímané administrátory k provedení losování (profesionální „losovači“), výrobci losovacích zařízení a zvýhodňovaní dodavatelé,“ přiblížil Ibehej.

Mezi nejvýznamnější tendry, které se stíhaní měli pokusit v loňském roce zmanipulovat, patří podle něho například zakázky na modernizaci silnic Jihočeského kraje v celkové hodnotě přes půl miliardy. Další byl tendr města Kladna na rekonstrukci historické budovy Středočeského divadla Kladno za 135 miliónů.

„Náhodné“ losování předem vybraných firem

Obvinění měli k manipulaci losovaček využívat notebooky se speciálním programem, který umožňoval vybrat k účasti v tendru předem určené, „vzájemně kooperující firmy“.  Obsluha počítače údajně nejprve zadala, kdo má být vylosován, a chytrý program po skončení losování vymazal všechna data a zametl tak stopy.

„Naši vyšetřovatelé však takovou funkci programu předvídali a postupně cíleně zajistili celkem čtyři losovací zařízení v různých fázích jejich použití. Tím se podařilo vlastnosti použitého programu bezpečně prokázat následným znaleckým zkoumáním,“ sdělil Ibehej.

Zadavatelé zakázek již několik měsíců nemohou losovačky využívat. Zákonodárci je totiž k letošnímu 1. dubnu kvůli netransparentnosti, podezření z manipulací a nadužívání zakázali.

Reklama

Výběr článků

Načítám