Hlavní obsah

Šestnáctiletý mladík v Brně loupil, aby uživil svou těhotnou přítelkyni

Právo, Miroslav Homola
Brno

Celý srpen přidával brněnské kriminálce vrásky na čele teprve šestnáctiletý kluk. Během jediného měsíce udělal prokazatelně nejméně šestnáct vloupaček. Do řady objektů se přitom dostával způsobem, nad kterým zůstává rozum stát.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kriminalista Pavel Bojanovský s nářadím mladičkého zloděje, který za jediný měsíc stihl šestnáct vloupaček.

Článek

Nejprve si policisté mysleli, že se jedná o pachatele dva. V různých vykradených objektech vyřezal díry do dveří, vyboural zeď nebo vysadil okno. Šlo o ordinace, kanceláře, sklady obchůdků a podobně. Pak se v již jednou vykradených místnostech krádeže opakovaly, ale zcela jiným způsobem.

"Pachatel se dovnitř dostal ventilačkou ve výšce téměř pět metrů, kdy prolezl škvírou jen 20 centimetrů širokou, jindy překonal téměř dva a půl metru vysokou ohradu, do místností se dostával po krkolomných a velmi riskantních cestách někdy i hodně vysoko nad zemí. Teprve později jsme podle některých stop zjistili, že se jedná o stále stejného zloděje,“ uvedl kriminalista Pavel Bojanovský.

Ke svému překvapení policisté dopadli teprve šestnáctiletého pachatele. Není to však žádný začátečník. Už v patnácti byl jako mladistvý za zlodějny odsouzen v Kroměříži. V Brně byl chycen dvakrát. Poprvé, když ho vezli po zadržení do diagnostického ústavu, kde byl předtím umístěn. Podruhé, když byl znovu v Brně chycen policií, už putoval rovnou do vazby, kde i přes svůj nízký věk skončil.

Své činy obhajoval tím, že se musel postarat především o svoji o rok starší přítelkyni, se kterou čeká potomka. Fakt, že značnou část ze čtvrtmiliónového lupu utratil za pervitin, skromně nezmiňoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám