Hlavní obsah

Barták dováděl s asistentkou v kanceláři, řekla svědkyně. Soud byl odročen

Právo, Jiří Hardoš
Praha
Aktualizováno

Čtvrteční hlavní líčení v kauze lékaře Jaroslav Bartáka začalo tím, že si předseda trestního senátu Stanislav Králík postěžoval, že se k soudu nedostavují svědci, kteří byli předvoláni na návrh obžalovaného. Jednání pak pokračovalo výpověďmi dalších žen. Soud odpoledne jednání odročil na prosinec.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Jaroslav Barták u soudu

Článek

Králík tak začal čtením výpovědi ženy, která loni dočasně dělala Bartákovi asistentku. S lékařem se prý seznámila loni na jedné společenské akci. Asi o měsíc později jí zavolal jejich společný známý s tím, že Barták hledá „reprezentativní“ náhradu za nemocnou asistentku. Žena se s lékařem sešla a domluvili se na spolupráci. Ta měla spočívat v doprovodu na společenské akce s taxou 2000 korun za večer.

Žádnou smlouvu spolu neuzavírali a žena Bartáka upozornila, že mu nebude poskytovat žádné sexuální služby. Následně prý lékaře doprovodila na celkem čtyři společenské akce a ani v jednom případě ze strany Bartáka nezaznamenala nevhodné chování či sexuální narážky. A to ani v dubnu 2011, když s ním strávila několik dní v Itálii a spali na jednom pokoji, což jí přišlo podivné.

Poslední akce, na níž s Bartákem byla, se prý odehrála loni v červnu a šlo o plavbu členu Lvího Klubu na parníku s Milošem Zemanem. Na palubě byly ještě další tři asistentky Bartáka, které zmiňovaly o své zkušenosti s lékařem. Jedna prý uvedla, že ji měl na jedné cestě škrtit, požadovat od ní sex a nakonec ji i nakazit pohlavní chorobou.

Asistentky se bavily nad lékařovým přirozením

Druhá asistentka si jí postěžovala, že se k ní lékař chová neslušně, třetí žena se zmínila, že ji Barták měl na jedné cestě dát něco do pití. Asistentky se údajně se smíchem bavily i o lékařově přirození. Žádná z nich ale neuvedla, že by ji Barták znásilnil.

Žena popsala svůj vztah s Bartákem jako přátelský, lékař se jí prý svěřoval a tykali si. „Říkal mi Nikol, já jemu Járo,“ uvedla v přípravném řízení.

Soudce Králík následně vyslechl ženu, která byla v minulosti hlavní sestrou na poliklinice v pražských Modřanech. Uvedla, že s asistentkami Bartáka přišla do styku jen výjimečně a žádná se jí nesvěřila, že by byl mezí ní a lékařem nějaký problém. Až na jednu z nich. „Když končila pracovní poměr, tak říkala, že byla panem doktorem napadena v Číně. Víc o tom nevím,“ řekla trestnímu senátu žena.

Doplnila, že v její přítomnosti se Barták choval ke svým asistentkám „velice hezky“, jen jednou prý „bylo slyšet křik“ z kanceláře.

Soud byl odročen do prosince

Odpoledne se dostalo na výpověď ženy, která u Bartáka působila asi čtyři roky jako zdravotní sestra. A ta s některými asistentkami přišla do styku. „Asistentky občas říkaly, že je nějak obtěžoval. Některé samy přiznaly, že s ním byly dobrovolně, některé, že ne,“ řekla soudu.

S jednou asistentkou podle ženy Barták dováděl i na pracovišti, jak mohla přes dveře zaslechnout. „Pan doktor se tam předváděl, hlasitě vzdychal. Obvykle se to provozovalo v odpoledních hodinách,“ uvedla. „Vím, že s panem doktorem měla dobrovolný intimní vztah. Nijak to neskrývala,“ poznamenala na adresu této ženy.

Další asistentku se prý Barták snažil hladit, jiná jí tvrdila, že jí lékař měl zbít na cestě v Číně. Ona sama žádné sexuální narážky ze strany Bartáka nezažila, vedle toho, že jí „párkrát sáhl na zadek.“

Pražský městský soud odpoledne proces odročil na poslední předvánoční týden. Předseda prvoinstančního senátu Králík oznámil, že v tomto termínu počítá s vynesením rozsudku.

Reklama

Související témata:

Související články

Bartákův společník popřel sexy-smlouvy

Spolumajitel modřanské polikliniky František Fencl ve středu u Městského soudu v Praze popřel, že by podepisoval jakékoli smlouvy s dodatky o poskytování...

Výběr článků

Načítám