Hlavní obsah

Sebevrah zavolal záchranku, aby použila jeho orgány, pak se střelil do hlavy

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naprosto ojedinělý případ sebevraždy, před kterou mladý muž vyjádřil přání použít jeho orgány po smrti k transplantaci, uzavřeli policisté na Prostějovsku. Podle mluvčí Krajského ředitelství policie ČR v Olomouci Marty Vlachové se osmadvacetiletý muž rozhodl skoncovat se životem.

Foto: Petr Nový, Novinky

Lékaři již sebevrahovi nemohli pomoci. Ilustrační foto

Článek

„K události došlo 18. října. Muž vyjel autem do terénu mimo město a telefonem zavolal záchrannou službu. Těsně před tím, než k němu záchranáři dojeli, se střelil do hlavy. Na místě zanechal dopis, určený policii,“ řekla Vlachová.

Policisté podobný případ nepamatují

Zatímco záchranka spěchala s těžce zraněným mužem do nemocnice v Olomouci, policisté zajišťovali stopy na místě činu. A s údivem si přečetli dopis na rozloučenou, v němž mladý muž napsal, aby jeho orgány byly použity k transplantacím.

„Vyjádřil přání, aby jeho orgány byly použity na záchranu života jiných lidí,“ uvedla Vlachová. „Ani nejzkušenější policisté něco podobného nepamatují,“ dodala s tím, že policie věc uzavřela jako sebevraždu, protože nenašla stopy cizího zavinění.

Mladík zemřel, nemocnice další postup nekomentuje

Zda lékaři přání sebevraha splnili či splní, o tom nechtěl mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Egon Havrlant hovořit. „Pacient byl přijat se zraněním, které se neslučovalo s životem. Druhý den poté, co ho k nám přivezli, zemřel. Etické důvody nám brání k podrobnější informaci o osudu těla zemřelého,“ sdělil mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

„V ČR obecně platí, že souhlas zemřelého s darováním orgánů není nutný, nelze je použít pouze v případě za života projeveného nesouhlasu,“ řekl bývalý dlouholetý lékař a ředitel prostějovské záchranky, dnes poslanec parlamentu Pavel Holík.

Splnění vůle zemřelého projevené v dopise na rozloučenou by tedy nemělo nic bránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám