Hlavní obsah

Měl u mě vroubek, tak jsem ho píchnul, vysvětlil soudu obžalovaný

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Žádné složité vytáčky a kličkování, ale odzbrojující přiznání jako z Hříšných lidí města pražského předvedl u brněnského Krajského soudu ve středu Jan Obšusta, obžalovaný z pokusu o vraždu svého bytného.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jan Obšusta u brněnského soudu nezapíral, že bodl svého bytného.

Článek

„Měl u mě vroubek, pane předsedo, tak jsem ho píchnul,“ krčil rameny před senátem sedmašedesátiletý obžalovaný. A možná i toto přiznání mu pomohlo k tomu, že nakonec vyfasoval jen 6 let vězení, přičemž mu hrozilo až dvacet let žaláře.

„Obžalovaný 15. května před půlnocí v bytě ve Vranovské ulici v Brně v opilosti a s cílem vyřešit spory se svým o tři roky mladším bytným vzal v kuchyni nůž, došel k poškozenému, který spal, vzbudil ho a po krátké hádce ho bodl nožem do hrudníku, přestože věděl, že ho tímto útokem může usmrtit,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně. Obšusta ale hned po útoku zavolal pomoc a to jeho bytnému zachránilo život.

Spal jsem a najednou mě držel obžalovaný za vlasy a řval, že mě musí podřezat.
Poškozený

Šedovlasý muž před soudem tvrdil, že jednal v krátkodobém zkratu. „Zneužíval toho, že byl silnější a arogantní. Někdo mi v bytě ukradl peníze a já myslel, že ty zloděje kryje. Čepel do něj zajela asi jen tak 5 centimetrů, kdybych ho chtěl zabít, tak píchnu pořádně,“ hájil se důchodce.

„Spal jsem a najednou mě držel obžalovaný za vlasy a řval, že mě musí podřezat. Nemohl se mi ale dostat na krk, tak mě bodl do hrudníku, přitom řekl - a máš to,“ popsal útok ze svého pohledu bytný.

Senát v čele s Alešem Novotným nakonec hodně slevil ze zákonné sazby pro pokus vraždy, která v Obšustově případu činila 12-20 let. „Okolnosti jednání a osoba pachatele jsou způsobilé pro to, aby byl uložen trest pod zákonnou hranicí. Byl to jeden útok s nevelkou intenzitou, obžalovaný zavolal pomoc, bez které by poškozený zemřel, a roli sehrál i jeho věk,“ vysvětlil soudce Novotný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám