Hlavní obsah

Chytili dodavatele smrtícího alkoholu z Moravy, doma měl přes tři tisíce litrů

Právo, Novinky, Vladislav Prouza
Semily
Aktualizováno

Distributor dodávající metanolem pančovaný alkohol z Moravy na Semilsko uvízl v síti společné akce policistů a celníků. Kriminalisté našli při domovní prohlídce u 45letého muže 6 158 litrů podezřelého alkoholu, z nichž polovina byla s nebezpečným metanolem.

BEZ KOMENTÁŘE: Sklad jedovatého alkoholuVideo: Celní správa

 
Článek

„Ve více než třech tisících litrech zajištěné lihoviny byl laboratorním zkoumáním zjištěn metylalkohol, jehož množství mnohonásobně převyšovalo povolený maximální obsah v lihovinách. Ten byl opatřen zřejmě falzifikáty etiket Vodky a Tuzemáku,“ přiblížila mluvčí Celního ředitelství Praha Martina Kaňková.

Distributorovi obviněného z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti hrozí až pětiletý trest.

„Současně s obviněním podal vyšetřovatel podnět na vzetí do vazby. Soudce však neshledal důvody, a proto je vyšetřování 45letého muže vedeno na svobodě,“ doplnila mluvčí policie v Liberci Vlasta Suchánková.

Foto: Celní správa

Sklad, kde se nácházel alkohol s metanolem.

Jedinou obětí otráveného alkoholu, který v Česku zavinil smrt 28 lidí, se stal 19. září v Libereckém kraji 36letý muž z Libštátu na Semilsku. Lékařům nemocnice v Jilemnici se muže otráveného několika sklenkami metanolu z láhve od Tuzemáku podařilo bez následků zachránit.

Případ otravy z Libštátu přivedl kriminalisty na stopu distributora vozícího metanol z Moravy na Semilsko. „Prioritou vyšetřování semilských policistů bylo nejen zjištění původu lihoviny, ale i osob, které by mohly mít se závadným alkoholem cokoliv společného,“ pokračuje Suchánková.

Foto: Celní správa

Vyšetřování nakonec přivedlo policisty na stopu 45letého distributora.

„Kriminalistům a celníkům se podařilo ve velmi krátké době dostat nejen k distributorovi závadného alkoholu, ale i zadokumentovat a potvrdit přímé vazby na dodavatele alkoholu ze Zlínska. S ohledem na tyto souvislosti předali policisté spisový materiál kolegům do Zlína,“ uvedla Suchánková.

Reklama

Výběr článků

Načítám