Hlavní obsah

Za zabití dvou chlapců na přechodu v Hradci si řidič odsedí osm let

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Za zavinění tragické nehody, při které loni v Hradci Králové zemřeli dva malí chlapci, poslal v pondělí Okresní soud v Hradci Králové jednačtyřicetiletého Jaroslava Nováka na osm let do vězení. Muži hrozil až desetiletý trest. Šestiletý trest, který mu okresní soud původně uložil v květnu, zrušil v červenci hradecký krajský soud.

Řidič, který v Hradci na přechodu přejel dva chlapce, od soudu odešel s osmiletým trestem Video: Novinky

 
Článek

Pondělní verdikt není stále pravomocný. Obhájce i státní zástupce si ponechali lhůty na podání odvolání.

Tragédie se odehrála loni v listopadu během sobotní procházky prarodičů s vnuky. Když přecházeli přechod, narazil do nich prudce couvající automobil. Oba chlapci po převozu do nemocnice těžkým zraněním podlehli. Novák při couvání narazil i do dvou dospělých, kteří děti doprovázeli. Řidič následně obě ležící děti ještě přejel a poté vjel autem do zdi domu.

Znalci potvrdili trauma u přeživších

„Oproti původnímu verdiktu došlo k uložení trestu za dva trestné činy, usmrcení z nedbalosti a těžkou újmu na zdraví z nedbalosti,“ odůvodnil pondělní verdikt předseda senátu David Arochi Vergara Schmuck.

Soud vyslechl v pondělí dva znalce. Jeden z nich potvrdil, že prarodiče dětí zranění při nehodě trpí posttraumatickou stresovou poruchou. To bylo důvodem, proč soud zpřísnil právní kvalifikaci celého neštěstí. Zraněný byl také spolujezdec v autě, které Novák řídil.

Novák byl stejně jako v květnu potrestán zákazem řízení na deset let a navíc mu byla nařízena psychiatrická ambulantní léčba. Muži hrozil až desetiletý trest.

S ohledem na vyplacení odškodnění od pojišťovny odkázal pozůstalé s náhradou nemajetkové újmy na občanskoprávní řízení.

Řídil i přes doporučení lékaře

Podle soudu Novák auto řídil, přestože ho lékař informoval, že kvůli epileptickým záchvatům ztratil způsobilost k řízení, navíc nedal přednost chodcům a couval na přechodu.

Obžalovaný muž už v květnu u soudu řekl, že si z nehody nic nepamatuje. Tvrdil, že před nehodou cítil, že se u něj blíží epileptický záchvat. Podle znalců se však záchvat neprokázal. Nezjistila se ani technická závada na vozidle.

„Přál bych si, aby už bylo vše za mnou. Chci už mít klid. Ještě jednou se moc omlouvám všem pozůstalým,“ uvedl v pondělí v závěrečné řeči Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám