Hlavní obsah

Metanol má 20. oběť: otravě podlehl muž v přerovské nemocnici

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, ČTK, Petr Marek, Denisa Telaříková

V přerovské nemocnici v neděli zemřel další muž na otravu metanolem, řekla mluvčí nemocnice Hana Szotkowská. Celkem jde v ČR o 20. oběť otravy. V Olomouckém kraji po požití závadného alkoholu zemřelo pět osob. Do nemocnice v Opavě byl v neděli ráno přijat manželský pár s potvrzenou otravou metanolem. Manželé pili vodku z Polska. Další muž se také otrávil alkoholem v Třinci na Frýdecko-Místecku. V Ostravě kriminalisté zatkli významného dodavatele alkoholu, policie se tak postupně dostává do vyšších pater metanolové kauzy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nalezli ho v pátek ležet v bezvědomí na přerovském nádraží, odkud ho dovezli k nám do nemocnice. Byl v kritickém stavu a s nepříznivou prognózou, která se bohužel potvrdila,“ řekl Právu v neděli Szotkowská. Jedná se o třiašedesátiletého muže z Kojetína.

Podle mluvčí se stav dvaapadesátileté ženy z Brodku u Přerova, kterou tam přivezli v pondělí, zlepšil natolik, že již byla propuštěna do domácího léčení a z otravy závadným alkoholem vyvázne bez trvalých následků.

Padají další obvinění

„Obvinění bylo sděleno třiačtyřicetiletému muži z Lipníku nad Bečvou a to z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti,“ řekla Právu v neděli olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková s tím, že vzhledem k probíhajícímu vyšetřování policie nebude v této chvíli zveřejňovat podrobnější informace.

„Podali jsme návrh na vzetí do vazby, o kterém bude státní zástupce rozhodovat v průběhu dne,“ dodala jen mluvčí.

Olomoucká policie obvinila také 45letého muže z Přerovska. Návrh na vzetí do vazby nebyl akceptován, stíhán je na svobodě.

Policisté podle mluvčí zároveň pokračovali v kontrolách kvůli zákazu prodeje tvrdého alkoholu nad 20 procent. „Od sobotního rána zkontrolovali policisté již 1245 provozoven. Žádné porušení mimořádného opatření nezjistili,“ konstatovala Štrbáková.

V Ostravě zadrželi významného dodavatele

Zlínští kriminalisté zadrželi v Ostravě dalšího podezřelého muže v kauze otráveného alkoholu. "Byla to naše stopa," objasnil důvody, proč policisté zasahovali mimo Zlínský kraj, mluvčí zlínské policie Petr Jaroš.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policisté převážejí obviněného Rudolfa F. z Ostravy k Okresnímu soudu ve Zlíně, který rozhodoval o jeho vzetí do vazby.

Policie se k zadrženému dostala po výsleších již dříve zadržených a obviněných osob. Mělo by jít o jednoho z větších dodavatelů. Ve Zlínském kraji kriminalisté zatím obvinili šest osob, všechny ze Zlínska.

Nový pacient s otravou v Třinci

„Šedesátiletému pacientovi jsme nasadili terapii alkoholem. Muž k nám přijel z Třince-Návsí. Zatím netušíme, kde a jak se nebezpečným metanolem otrávil,“ informoval Právo v neděli ráno lékař třinecké nemocnice David Míra.

Moravskoslezští kriminalisté v souvislosti s intoxikacemi methylalkoholem už obvinili celkem 13 osob. „Počet zadržených jsme dnes rozšířili o další osobu. Všech 13 zadržených je již obviněno. Do vazby vzal soud celkem čtyři z nich, další čtyři jsou stíháni na svobodě. Čtveřice také čeká na rozhodnutí soudu o vzetí do vazby,“ informovala ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Dodala, že počet obětí na otravu metanolem se na severu Moravy a ve Slezsku o víkendu nezvýšil, zůstává 11 mrtvých. „V noci na neděli byly v Ostravě hospitalizovány další dvě osoby s podezřením na intoxikaci metylalkoholem. V noci se však toto podezření rozbory vyloučilo."

V Opavě leží manželský pár s otravou metylalkoholu

Do nemocnice na Ostravsku byl přivezen další manželský pár, u kterého policie po půl jedenácté potvrdila otravu metylalkoholem. Jedná se o manželský pár 70letou ženu a 74letého muže. Právo zjistilo, že manželé leží na jednotce intenzivní péče ve Slezské nemocnici v Opavě.

„V pět hodin ráno volal muž na záchranku, že jeho ženě je velmi špatně. Oba jsou nyní v péči našich lékařů,“ sdělil mluvčí opavské nemocnice Daniel Svoboda.

Podle mluvčího opavské nemocnice se manželský pár otrávil z vodky, kterou si před nedávnem zakoupil na tržnici v Polsku. „Oba pacienti jsou ve stabilizovaném stavu a při vědomí. Vypadá to, že u nich nebudou trvalé následky,“ shrnul ještě Svoboda.

Reklama

Výběr článků

Načítám