Hlavní obsah

Zadržený distributor alkoholu ze Zlína popsal policii celou síť

Právo, Novinky, ČTK, rap, alf
Aktualizováno

Okresní soud ve Zlíně rozhodl o vzetí do vazby zadrženého distributora závadného alkoholu, a to kvůli jeho možnému útěku a ovlivňování svědků. Podle obhájce Josefa Kapušňáka obviněný jednapadesátiletý Aleš S. od prvopočátku spolupracuje s policií a kriminalistům postupně rozkryl fungování celé skupiny lidí, kteří pančovali alkohol. Zlínská policie během dne zadržela další tři osoby kvůli prodeji a distribuci závadného alkoholu.

Obviněný v kauze metylalkoholVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Obhájce zdůraznil, že jeho klient svých činů lituje. Sám alkohol prý pouze distribuoval, míchal ingredience a stáčel. Suroviny nakupoval od jiných lidí. Popřel, že by sám vědomě přimíchával do lahví jedovatý metanol.

Jednapadesátiletý Aleš S. byl zadržen při čtvrtečním zásahu policie v nelegální stáčírně v jeho garáži. Jde o dodavatele lihovin do večerky na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně, kde nakupovali alkohol lidé otrávení metanolem. Podle Jindřicha Kučery z krajského policejního ředitelství muž s policií spolupracuje.

Dodavatele pančovaného alkoholu přivádějí k souduVideo: Aleš Fuksa, Právo

Obviněný skrýval tvář

Obviněný muž si při příchodu k soudu skrýval tvář a na otázky, zda cítí odpovědnost za zdraví a životy lidí, neodpovídal.

Kriminalisté muže obvinili ze tří skutků, a to z přečinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, přečinu neoprávněného podnikání a přečinu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Pokud ho soud uzná vinným, hrozí mu až osm let vězení.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Údajný distributor závadného alkoholu skrývá tvář. Na otázky novinářů, zda se cítí vinen, neodpověděl.

Muž v garáži míchal a stáčel alkohol, který následně uváděl do oběhu. „Nekolkované láhve s nebezpečným alkoholem distribuoval do prodejny na Jižních Svazích, odkud si je zakoupili někteří zákazníci, kteří se následně otrávili metylalkoholem," uvedl mluvčí policie Petr Jaroš.

Policie má třetího podezřelého

Podle informací Práva zadrželi policisté na Zlínsku celkem tři další osoby. Po poledni je začali postupně vyslýchat.

Podle Jindřicha Kučery z krajského ředitelství policie ve Zlíně je to pouze část chapadla chobotnice. Kde je její tělo, se zatím zjišťuje.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Nelegální sklad alkoholu ve Zlíně.

To, že alkohol, který policisté ve čtvrtek zabavili v nelegální stáčírně v garážích poblíž zlínského sídliště Jižní Svahy, obsahoval smrtící metanol, potvrdil v České televizi již ve čtvrtek večer Václav Kučera, šéf speciálního policejního týmu Metyl.

Obviněn je i prodejce

K distributorovi policii přivedl prodejce alkoholu. Z jeho večerky pocházel alkohol, jímž se lidé otrávili. Jednašedesátiletá žena na otravu zemřela. Prodavač byl obviněn už dříve.

Policie obvinila kvůli otravám celkem už osm lidí. Další dva zadržela. Objevila i nelegální výrobnu a v ní víc než 5000 litrů lihovin. "Policisté provedli i deset domovních prohlídek a celkem zajistili 6500 věcí," řekl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Tuhý.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

V těchto garážích poblíž zlínského sídliště Jižní Svahy byl nelegální sklad alkoholu.

Ve zlínské nemocnici leží 10 lidí s otravou

V pátek ráno ve Zlíně hospitalizovali desátého pacienta, u kterého vyšetření potvrdilo požití metylalkoholu. Devětasedmdesátiletý muž je podle mluvčí nemocnice Karly Havlíkové v relativně dobrém stavu. „Komunikuje,“ poznamenala.

Zdravotní stav ostatních pacientů a pacientek, u kterých lékaři ve Zlíně potvrdili přítomnost metanolu v těle, se mírně lepší. „Dva muži a jedna žena, kteří byli při přijetí v kritickém stavu, jsou stabilizovaní a v umělém spánku. Zbývající pacienti a pacientky jsou při vědomí a bez dialýzy,“ sdělila mluvčí.

Metanol potvrzen i na Příbramsku a Olomoucku

Zvýšený podíl metanolu byl v pátek potvrzen i v pěti ze 40 vzorků alkoholu zadrženého na Příbramsku. Příbramská policie dostala výsledky testů z laboratoře.

„Nebezpečným metylalkoholem byl naředěný destilát z jedné prodejny v Příbrami a alkohol nalezený u fyzické osoby na Dobříšsku,“ informovala Právo v pátek ráno mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

„Nadále provádíme spolu s celní správou kontroly prodejen destilátů a také zjišťujeme, zda není porušován zákaz rozlévání a prodeje lihovin obsahující více než 30 % alkoholu, a to ve stáncích a jiných mobilních či přechodných provozech. Zatím jsme zkontrolovali celkem 145 prodejen a provozoven,“ dodala Schindlová.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Tyto falešné etikety zabavili zlínští policisté v nelegálním skladu alkoholu.

Rovněž olomoučtí hygienici mají zprávy o prvních pozitivních vzorcích na přítomnost metylalkoholu. Právu potvrdili, že se tato nebezpečná látka objevila v tuzemáku a vodce nabízené zákazníkům v Oseku nad Bečvou. „Vzorky celní správa odebírala ze šestilitrových barelů, které objevila v obchodě,“ potvrdila náměstkyně ředitele Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje pro odbornou činnost Lenka Pešáková.

Otravy metanolem si v ČR zatím vyžádaly 18 potvrzených obětí, u dalších se čeká na výsledky pitvy. [celá zpráva]

Video ze stáčírny ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Právo

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám