Hlavní obsah

Strůjce metanolové smrti by mohl jít do vězení na víc než 20 let

Praha/Olomouc

Výrobcům a distributorům jedovatého alkoholu, kteří by měli na svědomí současnou vlnu otrav metylalkoholem, by mohlo u soudu hrozit mnoholeté vězení i výjimečný trest. Na podezření, které policie vyšetřuje, se vztahují paragrafy z trestního zákoníku o ohrožování zdraví, obecném ohrožení a také ublížení na zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle žalobce Vladimíra Kubíka z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci se právní kvalifikace zatím může v jednotlivých případech lišit, později se ale popis trestných činů zřejmě ustálí.

Kubík uvedl, že v současnosti je "přiléhavé" užití paragrafu o ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty, případně o obecném ohrožení.

"Vzhledem k následkům může být v úvaze i ublížení na zdraví. Také není vyloučen souběh těchto kvalifikací," řekl žalobce.

Záleží na prokázání úmyslu

Ohledně výše případného trestu záleží podle žalobce na následcích a také na tom, zda se prokáže úmysl pachatele. Za ohrožování zdraví jídlem ukládá trestní zákoník v případě nejméně dvou úmrtí až 12 let vězení. Pokud se prokáže nedbalost a přitom hrubé porušení zákonů týkajících se potravin a zemřou nejméně dva lidé, může jít pachatel za mříže až na deset let.

Obecné ohrožení přináší vyšší tresty: v případě úmyslně způsobené smrti hrozí 12 až 20 let nebo výjimečný trest.

Pokud se jedná o nedbalostní čin při porušení důležité zákonné povinnosti a je tím způsobena smrt, hrozí tři až deset let. Úmyslné těžké ublížení na zdraví s následkem smrti trestá zákoník až 16 lety vězení, v případě nedbalosti a těžké újmy na zdraví u nejméně dvou lidí až osmi lety.

Metanol má zatím 18 obětí, počet může stoupnout

Vlna otrav metylalkoholem, která zasáhla Česko a má za následek nejméně 18 úmrtí, se týká zejména Moravskoslezského kraje. Policie prověřuje zhruba čtyři desítky případů, pátrá po případných dealerech a výrobcích a provádí s hasiči kontroly podezřelého alkoholu. Od středečního odpoledne také platí na celém území Česka plošný zákaz prodeje víc než třicetiprocentního alkoholu ve stáncích.

Policistům se podařilo například objevit v garáži nedaleko sídliště Jižní Svahy ve Zlíně skladiště s asi 500 lahvemi podezřelého alkoholu. Vedle lahví bylo nalezeno i několik set etiket několika likérek, které čekaly na nalepení. Kriminalisté v kauze obvinili provozovatele večerky na zlínském sídlišti Jižní Svahy, ve které koupili alkohol lidé otrávení metylalkoholem. Sedmatřicetiletý muž ze Zlína je obviněn z porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Hrozí mu až tříleté vězení nebo zákaz činnosti. Policisté také ve středu zadrželi dodavatele alkoholu do večerky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám