Hlavní obsah

Byla to jen žárlivá scéna, vysvětlil chlípný lékař Barták loňský skandál na Filipínách

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Třetí den hlavního líčení s lékařem Jaroslavem Bartákem (54) obžalovaným za násilí na jedenácti ženách měl na programu skandál na Filipínách, díky kterému se celý případ se zneužíváním osobních asistentek loni provalil.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Jaroslav Barták přichází k soudu

Článek

Městský soud v Praze předvolal k výslechu 23letou ženu, již měl Barták na služební cestě v Manile a na ostrově Cebu opakovaně sexuálně napadat, až před ním musela složitě a s pomocí českých diplomatů uprchnout.

Žena, která trpí posttraumatickým stresovým syndromem, se při popisu svého pouze měsíčního pracovního poměru u svérázného lékaře několikrát rozplakala. „Po mém nástupu bylo nejdřív všechno v pořádku,“ popsala první týdny práce na modřanské poliklinice, kterou Barták spoluvlastnil.

Začal soud s doktorem Bartákem obžalovaným z násilí na 11 ženáchVideo: Novinky

V jeho ordinaci přijímala pacienty, zakládala jim karty, zbytek dne zpracovávala administrativu pro společenský Lví klub, v němž se její šéf angažoval. Doprovázela ho prý i na tři recepce. „Po 14 dnech mi oznámil, že pojedeme na kongres na Filipínách. Prý tam bude také hledat léčitele pro prezidenta Václava Havla,“ podotkla svědkyně.

Sice prý sama namítala, že neumí anglicky, Barták jí měl ale říct, že bude pouze vyhotovovat zápisy v češtině. „Neměla jsem vážný důvod nejet,“ uvedla mladá žena.

Už v letadle 15. července prý ale zaznamenala u šéfa proměnu. Vychloubal se albem fotografií, na nichž pózuje s významnými lidmi, obtěžoval letušky a jí se vyptával, která se jí líbí.

Sex a modlitby

Další překvapení čekalo ženu v hotelovém apartmá, které bylo vybaveno pouze jednou manželkou postelí, takže prý žádala o samostatný pokoj. „Říkal, že jeho osobní asistentka dělá všechno, stěžoval si na zánět očí a chtěl, abych ho brala za ruce,“ popsala první večer.

Ráno ji vzal na mši do místního chrámu, kde prý komentoval místní Filipínky tak, že by chtěl se všemi souložit, ale na to má prý ji. „Když jsem mu připomněla náplň mé práce, řekl: Ale to jste se spletla, to je vaše náplň práce. Pak si klekl a začal se modlit,“ uvedla svědkyně.

Následovala schůzka s českým velvyslancem Josefem Rychtarem, s nímž se pak setkali opakovaně. Samotný diplomat, který o několik dnů později organizoval repatriaci ženy do Česka, se prý nad nesnesitelným chováním Bartáka pozastavoval. Prohlídky nemocnic a setkání s církevními hodnostáři pak střídaly návštěvy barů a vyhledávání místních prostitutek. Zároveň měl Barták opakovaně usilovat o sex s čím dál víc konsternovanou asistentkou.

Podle jejích slov se svlékal do naha v hotelovém bazénu, asistentku ponižoval a bil na pokoji, vyhrožoval jí likvidací rodiny. Vše vyvrcholilo 22. července během pobytu na ostrově Cebu. Když poškozená stále odmítala sex, odešel do koupelny a po chvíli se vrátil se spermatem v ruce, které jí měl roztírat po vlasech a tváři, poté ji prý topil v hotelovém bazénu a udeřil do obličeje. Teprve poté žena bez dokladů a osobních věcí definitivně utekla a s pomocí velvyslance Rychtara odcestovala domů.

Přišla pozdě do hotelu

„Omlouvám se ti za žárlivou scénu v hotelu v Manile,“ reagoval Barták přes hlasové zařízení, které spojovalo svědkyni se soudní síní. Lékař od začátku tvrdí, že všechny osobní asistentky byly zároveň jeho milenkami a byly za to placeny.

K žárlivosti - neboť svou asistentku prý miloval - ho měl dohnat její pozdní návrat z večerní procházky.

Soudu pak předložil e-maily, v nichž se měl na jaře s poškozenou dohadovat na podrobnostech pracovní smlouvy. Hovoří se v nich mimo jiné o antikoncepci, kterou by měla používat. Podle poškozené však e-mailovou schránku, z níž vzkazy odešly, nikdy nepoužívala.

Barták také soudu předložil prý divoké fotografie, jež mu měla asistentka před nástupem do zaměstnání poslat. Ta to však popírá, a říká dokonce, že je na nich zcela jiná žena. Modřiny, které měla na těle po svém útěku z hotelu, si prý způsobila sama, protože má špatnou srážlivost krve.

Proces pokračuje příští týden výpověďmi dalších poškozených žen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám