Hlavní obsah

Policistka v civilu chytila celostátně hledaného zloděje

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

O tom, že je ženou na své místě, přesvědčila v úterý 14. srpna policistka sloužící na obvodním oddělení v Orlové na Karvinsku. Při nákupu v havířovském obchodním domu Elan si všimla prchajícího sedmadvacetiletého zloděje. Sledovala ho a s pomocí uniformovaných kolegů mladíka i jeho pětadvacetiletého kumpána chytila. Mladíci v nedalekém obchodě ukradli konzervy a tuby slazeného mléka.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zloděje si nejprve všimla ostraha supermarketu. Zdál se jí podezřelý muž, který se nějak divně pohyboval mezi regály s taškou přes rameno. „V jednu chvíli si muž začal do sportovní tašky dávat konzervy. Před pokladnami se k němu přidal jiný mladík, spolu zaplatili pouze za energetický nápoj,“ popsala krádež karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Za pokladnami ostraha obchodu mladíky zastavila a požádala o nahlédnutí do sportovní tašky. Zloději však na výzvu zareagovali útokem. „Jeden z nich strčil do pracovníka ostrahy, druhý mu začal páčit ruku. Pak oba utekli ven z obchodu,“ dodala. Pracovník ochranky běžel za zlodějem s taškou. Když ho dohonil, strhl ho na zem, klekl na něj a ukradené věci se z tašky vysypaly. K dvojici přiběhl komplic zloděje a dával lup zpět do tašky. „Strážný tašku chytil a začali se o ni přetahovat. Přitom stále držel muže kolenem na zemi,“ uvedla Viačková.

Zlodějům přispěchali na pomoc další

Jenže zlodějům přijeli na pomoc další dva mladíci na kole, muže z ostrahy kopali a bili do boku, zad a ramen. „Jeden z mladíků muže z ostrahy chytil do kravaty a začal ho škrtit. Muž fyzický útok nevydržel a chyceného zloděje pustil. Všichni čtyři mladíci pak z místa utekli,“ doplnila policejní mluvčí a dodala, že pracovník ochranky byl po útoku ošetřen v havířovské nemocnici.

Krátce po incidentu procházela kolem policistka, která nebyla v tu chvíli ve službě. Přesto se za utíkajícími zloději vydala a přivolala na pomoc kolegy z nejbližšího obvodního oddělení.

„Telefonicky jim uváděla trasu, kterou procházejí. Za pár minut byli mladíci z prodejny zadrženi ve dvorové části Hlavní třídy v osobním vozidle. V prodejně odcizili šest konzerv a tři tuby slazeného mléka,“ vypočetla Viačková.

Záhy policisté zjistili, že jim dvojice není neznámá. Mladší muž byl v minulosti už dvakrát odsouzen, v současné době je až do března 2013 ve zkušební době. Starší z dvojice byl odsouzen už dokonce pětkrát, v červnu měl dokonce nastoupit výkon trestu. Do věznice však nedorazila, a proto po něm bylo vyhlášeno celostátní pátrání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám