Hlavní obsah

Rath si opět stěžuje u Ústavního soudu, zaručilo se za něj 30 lidí

Aktualizováno

Bývalý středočeský hejtman David Rath podal už třetí ústavní stížnost. Tentokrát je namířena proti postupu Sněmovny, která jej v červnu vydala k trestnímu stíhání. Podle Rathových advokátů Sněmovna usnesení o vydání přijala nezákonně a porušila jeho právo na právní pomoc.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath na jednání Sněmovny, která rozhodovala o jeho vydání.

Článek

Kdy by soud mohl rozhodovat, není jasné. První z Rathových stížností odmítl, o druhé nyní rozhoduje. Obě se týkaly jeho vazby. Stížnost má na starosti soudkyně Ivana Janů.

Zaručilo se za něj 30 lidí

Rath kromě ústavní stížnosti opět požádal soud pro Prahu-východ o propuštění z vazby. Soud by měl rozhodnout příští týden. Podmínky ale budou jiné než při minulém verdiktu, protože Rathovi vyprší tříměsíční lhůta pro vazební důvod, podle nějž by mohl ovlivňovat svědky. Rath tak může soudu za propuštění nabídnout kauci.

Foto: Petr Horník, Právo

Výsledky hlasování poslanecké sněmovny

Za hejtmana se navíc osobně zaručilo několik lidí. Mezi nimi i poslanec Jiří Šlégr (LEV 21). [celá zpráva]

"Okresní soud zatím obdržel přes 30 záruk," uvedl mluvčí okresního soudu pro Prahu-východ Jiří Wažik.

Šlégr podle svých slov chce Rathovi umožnit být v kontaktu s jeho dvěma rodinami, zejména dětmi.

Nevěří, že by hejtman chtěl z ČR utéct či pokračovat v trestné činnosti, když už není ve Středočeském kraji v žádné funkci. Stále však zůstává poslancem.

Útěk a pokračování činnosti

Právě pokračování v trestné činnosti či případný útěk jsou další dva důvody, proč je Rath ve vazbě. Soud je naposledy znovu uznal minulý týden. Kvůli nim může být ve vazbě i déle než tři měsíce, v případě Ratha je to maximálně tři roky.

Rath je obviněn z přijetí sedmimiliónového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Spolu s ním policie zatkla a obvinila dalších šest lidí. Jedna z nich, podnikatelka Ivana Salačová, byla už propuštěna, protože se rozhodla vypovídat.

Reklama

Související témata:

Související články

Jiří Šlégr se lidsky zaručil za Davida Ratha

Poslanec Jiří Šlégr (NS-LEV21) minulý týden podepsal prohlášení, kterým se zaručil za propuštění Davida Ratha z vazby. Tomu již v příštích několika dnech...

Výběr článků

Načítám