Hlavní obsah

"Odklonil" milióny, trestu zřejmě ujde, exmanželka nesouhlasí s jeho stíháním

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stíhání bývalého ministra průmyslu a obchodu za ODS Martina Kocourka za to, že při rozvodu „odklonil“ z dosahu své někdejší manželky Olgy 16 miliónů korun, nejspíš brzy skončí. Jeho bývalá manželka totiž se stíháním Kocourka a jeho matky, která se údajného poškozování věřitele také účastnila, neudělila souhlas.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Martin Kocourek (ODS)

Článek

Policie již kvůli tomu dokonce navrhla stíhání obou zastavit. „Návrh na zastavení šel z důvodu neudělení souhlasu poškozené s trestním stíháním,“ potvrdil Právu státní zástupce z Prahy-západ Zdeněk Matula, který vyšetřování kauzy dozoruje. Žalobce vysvětlil, že poškozování věřitele patří mezi trestné činy, u kterých je třeba ke stíhání viníka souhlasu poškozeného, pokud se odehrají mezi blízkými lidmi, například příbuznými.

Matula zároveň ale jedním dechem dodal, že návrhu zatím nevyhověl a uložil policii, aby jej doplnila.

„Dá se říci, že jsem neshledal ten návrh ještě adekvátně podložený,“ uvedl státní zástupce. Policie se má podle něho zabývat tím, zda se podmínka výslovného souhlasu se stíháním vztahuje i na případ již bývalých manželů.

„V doplnění je vyžadováno, aby bylo prozkoumáno, jakým způsobem tam jsou dané vztahy blízkosti,“ podotkl Matula. Policisté by mu měli spis znovu předložit do konce prázdnin.

Podezření vyšlo najevo loni v listopadu, kdy ze zveřejněných dokumentů vyplynulo, že Kocourkova matka uzavřela v březnu 2008 smlouvu se společností Key Investments a už o týden později přistály na jejím účtu dluhopisy za 16 miliónů. Po třech měsících je prodala za 16,14 miliónu.

Kvůli aféře skončil ve vládě

Objevily se spekulace o tom, že peníze měly korupční původ, což Kocourek odmítl.

„Veškeré prostředky, o které se jedná, pocházejí z prostředků, které jsou mé osobní, rodinné nebo historické a svěřil jsem je do správy Key Investments pouze proto, abych je odklonil od případných problémů, které vznikaly v souvislosti s mou složitou rodinnou situací v roce 2008,“ oznámil Kocourek, který poté podal demisi a ve vládě skončil.

Kocourka a jeho matku policie obvinila kvůli „odkloněným“ miliónům v květnu, oběma hrozí v případě pravomocného odsouzení až osmileté tresty vězení. Exministr s obviněním nesouhlasí a označil je za účelové.

Jeho advokát již na konci května Právu řekl, že vypořádáním majetku by se neměla zabývat policie, ale jde o „záležitost čistě občanskoprávní“. [celá zpráva]

Vedle hospodářské kriminálky pro Prahu-západ se ovšem o peníze zajímá i protikorupční policie, která zase zjišťuje původ oněch 16 miliónů korun. Vede kvůli tomu trestní řízení pro podezření z praní špinavých peněz.

Kocourkova bývalá manželka Olga se kvůli zjištěním o „odkloněných“ miliónech obrátila na civilní soud. Podala žalobou na neplatnost smlouvy o vyrovnání společného jmění manželů, kterou se snaží získat polovinu, tedy osm miliónů. Soudy již kvůli tomu zakázaly Kocourkovi disponovat s majetkem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám